Početak Uncategorized Tamburica fest od 20. do 23. juna

Tamburica fest od 20. do 23. juna

130
0

Festival će ove godine okupiti na ulicama u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi više od 500 učesnika iz Kine, SAD, Rusije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Srbije.

 
„Tamburica“ će početi 20. juna u Zmaj Jovinoj ulici, tradicionalnom tamburaškom promenadom, svečanim otvaranjem izložbe slika sa ovogodišnje Likovne kolonije i otkrivanjem spomenika Marku Nešiću, jednom od najvećih srpskih kompozitora s kraja 19. i početka prošlog veka, autora više od 200 kompozicija i vođe čuvenog novosadskog tamburaškog orkestra „Neven“.
 
Glavna muzička dešavanja ovogodišnje „tamburice“ biće održana na Petrovaradinskoj tvrđavi od 21. do 23. juna, gde će u centru pažnje ljubitelja setnog zvuka biti i učesnici revijalnog programa, Kineski nacionalni orkestar, Zvonko Bogdan, Marija Šerifović i Dženan Lončarević. 
 
„Festivalske programe na Petrovaradinskoj tvrđavi u četvrtak, 21. juna, na Svetski dan muzike, otvoriće Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji, s obzirom na to da je najmnogoljudinja država na planeti ovogodišnja zemlja prijatelj „Tamburica festa“. Najvažnije je da nastavljamo našu, jedinstvenu kulturnu misiju na svetskom nivou, da istinski negujemo tradiciju i damo doprinos svetskoj kulturnoj baštini. Na našem festivalu su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva, izdavaštva“, kaže Jovan Pejčić, direktor festivala.
 
Isto veče na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiće Kineski nacionalni orkestar u jedinstvenom spektaklu, kao i Biseri „Liciderskog srca“, najbolji solisti dečje tamburaške muzike i Zvonko Bogdan uz Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine.
 
U petak i subotu, 22. i 23. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi je takmičarski program u kojem pored malih tamburaških sastava, tambure ukršta i za prestižnu nagradu pobednika „11. Tamburica festa“, nadmeće se čak 14 orkestara. 
 
Na „Tamburica festu“ je od 2008. godine nastupilo oko 180 orkestara sa svih meridijana, a u njihovom muziciranju uživalo više od 600.000 posetilaca. Pored umetničkog, „tamburicu“, odlikuje i humanitarni kao i karakter društveno odgovorne manifestacije, jer su deca bez roditeljskog staranja iz „Dečjeg sela“, pod patronatom festivala, koji je, takođe, uredio i renovirao čuvenu sat-kulu na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Autor: 021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here