Da li ste se nekada zapitali kojiko je u proizvodima koje svakodnevno konzumiramo nezdravih sastojaka ili vam se svest o njihovoj opasnosti probudi tek kada neki od njih počinje ozbiljno da narušava vaše zdravlje? Koliko smo kao potrošači osvešćeni i koliko pametno biramo proizvode koji su na policama samoposluga, a potom naših frižidera i ostava?
Upravo na ovu temu ćemo razgovarati s Tatjanom Tasić Jovanović, sa čijim ste se radom, sigurni smo, upoznali ukoliko ste tragali za zdravim alternativama koje su svuda oko nas,a opet ih često u svojoj nemarnosti zaobilazimo…
Tatjana Tasić Jovanović, iz Beograda, je borbu za sopstveno zdravlje razvila u parvo revoluciju. Nakon oporavka otvorila je Instagram profil TTJ.PURE.WORLD s ciljem da pomogne svim ljudima koji imaju slične probleme i nedoumice. Ubrzo nakon toga napisala je E knjigu ,,Deklaracija, moja najbolja drugarca”, kako bi olakšala kupcima da tumače deklaracije na proizvodima i tako samostalno pronađu i odaberu zdrave proizvode.
Sada je Tatjanin instagram profil izuzetno popularan i broji više desetina hiljada pratilaca…
Šta Vas je pokrenulo da započnete avanturu – traganje za zdravim alternativama?
Zdravlje je u ovom slučaju bilo moj pokretač. Naime, u svojoj 45. godini života susrela sam se po prvi put sa neobjašnjivim buktanjem organizma: oticanje kapaka, podočnjaka, curenje limfe, krastama i neobjašnjivim svrabom, koji se širio po celom telu… Svi rezultati istraživanja koja su rađena u KBC-u, u Beogradu ukazivali su da je sa mnom sve u redu. Međutim, problemi nisu nestajali, čak naprotiv, bivalo mi je sve gore… Stanje u kom sam se našla bilo je specifično, te su mi rađene najrazličitije analize i to je trajalo tri meseca, sve dok nisu bili iscrpljeni svi mogući resursi.
Ipak, imala sam sreću da lekar koji je bio posvećen mom slučaju bude fenomenalan, te me je usmerio na ideju da su hemikalije, tj. pesticidi i herbicidi ono što meni smeta i remeti rad mog organizma. Tada mi se pali lampica. Odlazim kod dermatologa s tom pretpostavkom. Odradila sam test na osnovne hemikalije i na sve sam odreagovala. Problem je napokon bio registrovan!
Sledeći motiv da krenem u detaljnu potragu je bio činjenica da dermatolog nije mogao pouzdano da mi kaže šta mi konkretno smeta – određena maskara, šampon ili pak neki aditiv iz šunke, što me baca u ruke kvantne medicine. Ovo mi potpuno otvara oči i, izmeđuostalog, saznajem da sam alergična na primer na Thiomersal, kao i masu drugih hemikalija, pa čak i na neke boje iz tkanina…
Tako kreće moje snalaženje i potraga za sastojcima proizvoda u domaćinstvu koji mi smetaju, kako bi dovela sebe u red, povratila svoj san, unutrašnji mir, imunitet… Čitala sam naučne studije,upisala i završila nutricionizam kako bih kroz ishranu umela da obezbedim snagu svom organizmu, jer sam prethodno, zbog nesnosne alergije, gotovo sve morala da uklonim s jelovnika…
Nakon promene nezdravih navika koje su bile deo moje svakodnevice, potpuno sam prodisala: zablistali su mi ten, kosa, smršala sam… Okolina je uočavala moju veliku promenu i postajala radoznala da dobije odgovore na pitanje šta je to što me je preporodilo…
Kako ste došli na ideju da pokrenete svoj instagram profil TTJ.PURE.WORLD?
Kako je okolina počela da mi postavlja pitanja u vezi s mojom promenom, shvatila sam da po ceo dan, što uživo, što telefonom uporno objašnjavam svima kako se hranim, kako sam iz upotrebe izbacila aditive, rafinisane namirnice, transmasti, očistila kozmeziku, kućnu hemiju… Tada dolazim na ideju da, nakon šest meseci od oporavka, pokrenem svoj instagram profil i tim putem pomognem ljudima koji su se našli u sličnim situacijama…
Šta smatrate najvećom nagradom koju dobijate za uloženi trud?
U početku je profil bio mali i mogla sam da se posvetim svakom svom pratiocu: da napravim plan ishrane, udelim savet, pomognem… To je za mene, zaista, bio veliki izazov… Ljudi su bili prezadovoljni i to mi je najveća nagrada za uloženi trud – kad neko izleči ekcem ili zatrudni jer izbaci hormonske distruktore iz upotrebe itd…
Koji su najveći izazovi s kojima se susrećete tokom rada?
Moj najveći izazov tokom rada jeste broj poruka koje dobijam na dnevnom nivou, a u pitanju su hiljade i hiljade poruka i deklaracija koje mi ostavljaju pratioci da ih protumačim, dok sam ja, pritom, sama, tj. nemam tim ljudi koji stoji iza profila. Trudim se da odgovorim svima, ali to vremenom postaje sve teže…
Kako je došlo do toga da objavite E knjigu „Deklaracija, moja najbolja drugarica“ – šta Vas je motivisalo da je napišete?
Ovu knjigu sam napisala kada sam shvatila koliko potrošači zapravo nisu svesni kako treba pravilno da se hrane i pravilno da biraju namirnice kojima će puniti frižidere i ostave. Kada imamo u frižideru produkte bez aditiva, bez rafinisanog šećera, belog brašna, rafinisanih ulja ili transmasti, tada je ceo naš jelovnik oslobođen bespotrebnih hemikalija. To sam, prosto, htela da stavim na papir kako bi ljudima ova knjiga bila neka vrsta vodiča prilikom kupovine namirnica u samoposlugama.
Jednom kad prepoznamo zdravu alternativu svih proizvoda koji su nam neophodni, onda za ubuduće znamo šta kupujemo i potom prelazimo na sledeći nivo, tj. sledeću potragu. Od momenta kad odaberemo sve baš po našoj meri, mirni smo. To nam pruža sigurnost da kad uđemo u prodavnicu tačno znamo šta stavljamo u korpu, a šta ni ne gledamo.
Gde najviše grešimo, kada su u pitanju nezdrave navike? Podelite s nama svoje iskustvo…
Grešimo što verujemo da je sve što je na policama zdravo i bezbedno, a uopšte nije. Poslednji primer za to je aditiv E171 o kom se godinama polemiše, a regulatorno telo Evropske unije za hranu – EFSA, koja je svesna da je nešto sporno u ovom aditivu ga ne zabranjuje. Štaviše, kod nas u Pravilniku o deklarisanju stoji da se on dodaje po proizvoljnoj količini proizvođača. Sada ga je nauka konačno proglasila geotoksičnim, a takav aditiv ne sme da bude ni u najmanjoj koncentraciji prisutan u hrani. Evropska unija je pre svega 2 nedelje donela preporuku svojim čanicama da ga ukinu, pri čemu ime je dat rok prilagođavanja od 6 meseci. Francuska je to prva uradila pre godinu dana, a mi to još nismo ni preveli u svoju regulativu i ne znam kada ćemo…
Koliko smo kao društvo, svesni svojih grešaka i čini li Vam se, s obzirom na to da imate bogato iskustvo u ovom domenu, da ima pomaka na bolje?
Trenutno se susrećem, najviše s osvešćenim potrošačima, ali verujem da ima mnogo onih koji se hrane, ne razmišljajući o tome šta rade svom imunitetu i zdravlju na duge staze.
Kao rezultat nezdravog života, može se desiti da se jetra umori, a to dolazi s godinama, s oslabljenjem imuniteta ili kada preteramo u količini toksina. Tako jetra može da „digne ruke i ode u penziju“, da izbaci sve u kožu, što se dogodilo meni, ili u gorem slučaju sačuva te toksine, negde u nama, u nekoj ćeliji.
Imam utisak da se stvari pokreću na bolje. U svetu je počela prava revolucija po pitanju ove čiste, tzv. organske hrane, koja je zapravo naša domaća hrana, koju su konzumirali naše bake i deke, a mi sve to potom zagadili pesticidima, herbicidima, aditivima i sad prečišćavamo i prodajemo tri puta skuplje.
Osim toga, čini mi se da se i mi na ovim prostorima budimo i da niče sve više organskih radnji, što uliva nadu.
Nastojte da one proizvode koji se najviše prskaju poput krompira, šargarepe, bobičastog voća budu organski kada ih kupujete, a voće i povrće s debljom korom poput lubenice, dinje, banane, pomorandže, avokado… ne mora da bude organsko… Bitno je da birate sveže, sezonsko voće…
Mi svojim novcem glasamo za zdravo, glasamo da se nastavi proizvodnja određenih produkata. Potrošači imaju veliku moć, ali nisam sigurna koliko su je svesni i koliko je koriste…
Ne znam koliko smo svesni da npr. možemo da tražimo od proizvođača kozmetike da nam ustupe dodatne analize proizvoda, što ja uvek radim, naročito za sastav parfema koji mogu da sadrže i po nekoliko stotina sastojaka, a proizvođač nije dužan po regulativi da ih deklariše, što je strašno, jer neki od tih sastojaka može da ima toksično, endokrino ili kancerogeno dejstvo.
Sigurna sam da kada bi potrošači prestali da kupuju te toksične proizvode, da bi se onda sami proizvođači, uvoznici i distributeri zapitali: ,,zašto se moj proizvod ne prodaje više“, ,,šta to treba da promenim u formuli“, ,,hoću da vidim šta radi konkurencija“, ,,kako se to organski proizvod prodaje, a moj ne“… Sigurna sam da bi naše police i rafovi tada bili puni zdravih proizvoda….
Moram da napomenem da smo mi na našem profilu izdejstvovali da se pokrene prvi brend zdravih uložaka od organskog pamuka.
Dakle, pre dve godine nije postojao nijedan takav brend na policama prodavnica, ali smo zajedničkim snagamo mog profila izdejstvovali 3,4 takva brenda. Međutim, to je još uvek malo, a i nema ih u širokoj ponudi – ili se naručuju onlajn ili ja moram da odem na sasvim drugi kraj grada da bih kupila sebi organske uloške, jer drukčije da koristim ne smem….
Dodatne savete poput ideja kako tumačiti deklaracije proizvoda, napraviti zdravu mirisnu sveću, sredstvo protiv komaraca, kako učiniti seks najbezbednijim, kakve maske treba da nose deca tokom pandemije i mnoge druge možete pronaći upravo na instagram profilu Tatjane Tasić Jovanović.
Dragana Klašnja
Novi Sad, 30. januar 2022. godine