Tražila novac da bi dala pozitivno mišljenje za akreditaciju master studija

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) je nezavisno državno telo koje proverava da li su ispunjeni uslovi za rad i kvalitet studijskih programa.
 
Imenuju se dva recenzenta koji rade nezavisno jedno od drugog, a njihov zadatak je da procene kapacitet škole, studijske programe i slično. Čitav posao obavljaju u anonimnosti i nemaju nikakav kontakt sa školama. Tako bi barem trebalo da bude. 
 
Međutim, kako piše Blic, direktorki Visoke strukovne poslovne škole Jeleni Damjanović Simić nedavno je zazvonio telefon, a zvala ju je jedna od recenzentkinja Radmila Grozdanić.
 
„Grozdanovićeva je prvo razgovarala sa predsednikom Saveta škole i njemu je rekla da želi da se nađe sa mnom. To se događalo više puta i ja sam svaki put odbila. Onda je rekla da imamo značajne probleme u prijavi za master i otišla sam da se vidim s njom. Odmah nakon razgovara, od predsednika Komisije Ćemala Dolićanina tražila sam zamenu“, poručuje Damjanović Simić i dodaje da i dalje postoje opstrukcije po pitanju dobijanja akreditacije.
 
Zbog insistiranja Radmile Grozdanić da se vide, Damjanović Simić je odlučila da snimi razgovor. On je tekao ovako:
 
Grozdanić: Ja sam recenzent 12 godina, razne stvari sam recenzirala. I onda kada imaju neke stvari koje treba da dobiju simpatiju, a nisu dobro urađene, onda je to otprilike nešto što meni daju. Sad ja ne znam ko je drugi recenzent, mada to nije ni važno. Važno je kako su moje recenzije apsolutno uvažene. E sad, ja imam jednu malu ekipu koja to radi sa mnom, a nije zvanična. Tu je jedan koji je pravnik, jedan koji zna sve o zakonu, drugi koji gleda sve reference, a za to treba određeno vreme i tako… E sad, mi smo sve to pregledali, ja ne znam kakvi su vam pravnici, ali mislim da vam je to rupa.
 
U nastavku razgovora Grozdanić je poručila da je predsedniku Saveta škole prethodno diskretno rekla da može da pomogne školi ukoliko je potrebno. 
 
Grozdanić: Znači, vi ste prvenstvo primenjena znanja, imate dva profesora koja su uključena u neke projekte. Inače, to sve spakujemo veštački, dogovorićemo se kako. Znači, ima tu nešto što treba vreme da se uradi. Ovaj… ja radim, imam neke ljude koji to rade, znam ljude i tako dalje, znam šta sve da se upakuje i kako da se upakuju ljudi u projekte za sve buduće stvari. Razumete me? Znači i onda vi kasnije ‘ladno možete da stavljate u kompetencije, to su strašno važne stvari.
 
Grozdanić: Znači moja ideja je sledeća. Da ja ovo profesionalno odradim kako valja, da iz ove moje ekipe dam jednog tihog čoveka koji će da uradi u najkraćem vremenskom roku i da to sve sredi.
 
Damjanović Simić: Mislite na pravni deo?
 
Grozdanić: I na pravni i ovaj drugi. Da se popakuje, da to onda spakujemo, da to, kad dođe inspekcija, kažete da niste sve stigli, niste znali da treba na CD i tako… to je to. I onda se vi sa njim dogovorite oko nekog realnog honorara, ništa ne morate da zatežete, ništa nije visoko, nešto što vi realno procenite kao čovek da možete dati. Je l’ ste me razumeli?
 
Damjanović Simić: Razumela.
 
Kako dodaje Blic, Grozdanić je na kraju rekla da je njen interes prvo da pomogne, a drugo da nagodba ostane „između nas“ i da je razlog što je tražila razgovor da kada se budu radili drugi projekti, opet rade zajedno. Kaže i da je dobra sa sadašnjim establišmentom iako nije ni u jednoj stranci.
 
Grozdanić je za „Blic“ rekla da je ona „najčistiji čovek“ i da niko ništa nije tražio od direktorke.
 
„Mnogo je nepravilnosti u toj školi bilo i to je trebalo da se utvrdi, međutim, oni nisu mogli da poprave ništa. Što se mene tiče, oni nisu dobili akreditaciju. Ja sam najčistiji čovek kojeg ste mogli da sretnete. Sve to je zloupotreba i oni treba da se koncentrišu da reše problem“, kazala je ona. 
 
Na konstataciju da se u snimku čuje kako govori da veštački sve može da se spakuje da izgleda čisto, Grozdanić je rekla da „ne može veštački, ali da može da se pomogne svakom“. Uz podsećanje da nije smela da pozove direktorku telefonom, Grozdanić je rekla da je to akademska zajednica i da se svi znaju.
 
„Kad se uzme recenzija, zna se odmah ko ju je dobio. Sve je to normalno, ne treba nekog da zakoljete, nego da pomognete da se popravi“, zaključila je ona.
 
Podsetimo da je Visoka poslovna škola bila u centru pažnje prošle godine, pošto je tadašnja direktorka Dragica Tomić odbijala da preda dužnost, iako je bila smenjena na sednici Vlade Vojvodine. 
 
Jelena Damjanović Simić je javnosti postala poznata kada je dobila otkaz jer je kao uzbunjivačica ukazala na nepravilnosti u radu Dragice Tomić i njenog supruga i profesora iste škole Radovana Tomića. 
 
Izvor: Portal 021