Početak Gradske vesti Trg republike u pripremama za postavljanje spomenika

Trg republike u pripremama za postavljanje spomenika

39
0

Na Trgu republike uveliko teku pripreme za postavljanje spomenik kralju Petru I Karađorđeviću. Kako je ranije najavljivano, spomenik treba da bude završen do 22. novembra ove godine.

Posao izlivanja spomenika na javnoj nabavci dobila je livnica „Jeremić“ iz Beograda, a datum koji je postavljen znači da spomenik mora da bude gotov do obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji nakon Prvog svetskog rata.

Tako će Novi Sad dobiti spomenik kralju na trgu koji slavi republiku.

Spomenik će biti izrađen po modelu koji je napravio Zoran Ivanović, akademski vajar, kojeg je ranije izabrala stručna komisija. Odluku o podizanju spomenika donela je Skupština grada, pozivajući se na inicijativu iz perioda pre Drugog svetskog rata, koja nije realizovana.

Spomenik će biti visok 10 metara, nalaziće se na zelenoj površini na Trgu republike, a kralj će gledati ka Vladičanskom dvoru. Postament će biti od mermera i na njemu će pisati tekst na ćirilici na sve četiri strane. Na južnoj strani će stajati „Petar I Krađorđević 1844-1921“, na severnoj „Kralj Srbije 1903-1918“, grb Kraljevine Srbije biće na zapadnoj strani, a na istočnoj će pisati „Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here