Početak Gradske vesti Turistički procvat u Vojvodini: Novi Sad prednjači u rastu dolazaka i noćenja...

Turistički procvat u Vojvodini: Novi Sad prednjači u rastu dolazaka i noćenja stranih turista u 2023. godini

33
0

Prema izveštaju Privredne komore Vojvodine za 2023. godinu, turizam u ovoj regiji doživeo je značajan rast. Ukupan broj dolazaka turista povećan je za 3%, pri čemu se beleži 49% domaćih i 51% stranih turista. Zapažen je i porast od 8% broja noćenja u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno je interesantna promena u strukturi dolazaka turista, gde su strani gosti premašili domaće, čime je postignut značajan pomak u razvoju turističkog sektora. Vojvodina je u 2023. godini privukla ukupno 708 hiljada turista, što predstavlja povećanje od 3% u odnosu na 2022. godinu.

Sa 45% noćenja stranih turista, Vojvodina je postala atraktivno odredište za međunarodne posetioce. Pored toga, registrovani prihod od turizma u Republici Srbiji u 2023. godini iznosio je 2,6 milijardi evra, što predstavlja rast od 3,4% u odnosu na 2022. godinu.

Sveukupno, 2023. godina može se smatrati najuspešnijom godinom za turizam u Srbiji do sada, sa 4,2 miliona turista, što predstavlja povećanje od 8%. Domaći turisti ostvarili su 49% dolazaka, dok su strani turisti zabeležili rast od 20% u odnosu na prethodnu godinu.

Uzimajući u obzir ove podatke, turizam u Vojvodini je u uzlaznoj putanji, nudeći privlačno iskustvo i doprinoseći ekonomskom razvoju regije.

Nastavljajući trend uspeha u turizmu, tokom 2023. godine Vojvodina, a posebno Novi Sad, beleži kontinuiranr rezultate. Novi Sad je ostvario najviše noćenja u Vojvodini, sa 568 hiljada, što predstavlja porast od 1% u odnosu na 2022. godinu. Ovaj grad posebno je bio atraktivan za strane turiste, koji su činili 72% ukupnih noćenja.

Samo u decembru 2023. godine, Novi Sad je zabeležio 19 hiljada dolazaka turista i 44 hiljade registrovanih noćenja, potvrđujući svoju poziciju kao važno turističko odredište. Ovi podaci dodatno ukazuju na rast i prosperitet turizma u Vojvodini.

Kada je reč o zemljama porekla stranih turista, Turska je dominirala sa oko 202 hiljade dolazaka, ostvarivši rast od impresivnih 60% u odnosu na 2022. godinu. Pored toga, turisti iz Ruske Federacije su ostvarili najviše noćenja, sa oko 666 hiljada, što predstavlja porast od 12% u odnosu na prethodnu godinu. Izvan evropskih zemalja, turisti iz Kine su zabeležili impresivan rast od 183% u broju dolazaka i 51% u noćenjima u 2023. godini.

U pogledu deviznog prihoda od turizma, Republika Srbija beleži porast od 3,4% u 2023. godini, sa ukupnim prihodom od 2,6 milijardi evra. Ovo svedoči o kontinuiranom ekonomskom doprinosu turizma.

Ovi rezultati svedoče o dinamičnom rastu turizma u Vojvodini i Republici Srbiji, potvrđujući pozitivan trend koji se nastavlja i u 2023. godini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here