U centru Novog Sada otplesan 14. maturski ples

Oko 2000 novosadskih maturanata tačno u podne danas, 20. maja, započelo je maturanski ples u centru grada. Svi maturanti plešu istu koreografiju, a rame uz rame su sa evropskim gradovima koji plešu u isto vreme.

Prethodne dve godine nismo imali ovu manifestaciju zbog pandemije koronavirusom, ali smo se danas opet okupili. Ovo je najlepša slika Novog Sada danas, oni su budućnost grada – izjavila je Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Vučinićeva je dodala da za obrazovanje Grad Novi Sad izdvaja iz budžeta velika sredstva za maturante kako bi se iskazale velika želja i volja da ostanu ovde.

default

Manifestaciju organizuje plesni klub „Bolero“ uz podršku Grada Novog Sada i Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Novog Sada. Koordinatorka manifestacije Drinka Kecman objasnila je da svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa ,,Slepi miš“, a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne.

Maturanti na početku plešu četiri koreografije kvadrila, a zatim zajedno sa članovima AKUD „Sonja Marinković“ igraju i Užičko kolo. Nakon toga, uslediće žurka uz muziku di-džeja– rekla je Drinka Kecman i dodala – Ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter. U saradnji sa Udruženjem protiv dijabetesa grada Novog Sada sprovodimo akciju podizanja svesti o dijabetesu, a učesnici šalju poruku podrške obolelima od te bolesti.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski ples, u Srbiji je počela da se održava 2005. godine, a prvi grad koji se pridružio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva priključio se i Niš, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo i drugi gradovi i opštine.

Novi Sad, 20. maj 2022. godine