Početak Gradske vesti U Dečijoj bolnici otkrivena bista doktoru Miloradu Velisavljevu

U Dečijoj bolnici otkrivena bista doktoru Miloradu Velisavljevu

72
0

Osnivaču Odeljenja za nedonoščad i Supspecijalističku polikliniku pri Institutu profesoru dr Miloradu Velisavljevu, otkrivena je bista u amfiteatru Dečije bolnice, koju je odobrila Uprava klinike i Društvo lekara Vojvodine.

Bista je napravljena u čast stogodišnjice njegovog rođenja, a uradio je njegov prijatelj, lekar i vajar. Na otkrivanju biste bile su i njegove kćerke, ugledne novosadske doktorke, pedijatar i osnivač poliklinike “Velisavljev” Milka Velisavljev-Pomoriški i pedijatar neonatolog Gordana Velisavljev-Filipović.

Velisavljev je bio student prve posleratne generacije studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu, a diplomirao 13. oktobra 1951. godine, kao prvi u svojoj generaciji koja je brojala 1.300 studenata.

Uradio je prvu zamenu krvi kod novorođenčeta sa teškom žuticom 1961. godine. Ostao je upamćen kao prvi pedijatar koji je uradio eksgvinotransfuziju u Vojvodini.

Polja njegovog istraživačkog rada bila su genetika, neonatologija, nutricija i antropologija. Govorio je nemački, francuski, engleski i ruski. Godine 1972, povodom stogodišnjice Srpskog lekarskog društva, odlikovan je Ordenom zasluge za narod sa srebrnim vencem. Preminuo je 2001. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here