U Gradskoj kući dodeljene nagrade festivala „Školjkiće u plavom“.

U Gradskoj kući Novog Sada održana je svečana ceremonija dodele nagrada povodom 17. Međunarodnog muzičkog festivala za decu „Školjkice u plavom“. Na ceremoniji su prisustvovali član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić, i mnogi drugi gosti.

Festival ima za cilj izgradnju prijateljskih veza među decom iz različitih zemalja učesnica, promovišući njihovu kulturu, umetnost i tradiciju kroz savremeno muzičko stvaralaštvo za decu i mlade. Ove godine, festival se održavao od 7. do 11. novembra u Svečanoj sali kompanije „NIS“.

Dalibor Rožić, član Gradskog veća, pozdravio je prisutne i čestitao nagrađenim učesnicima festivala. Izrazio je zadovoljstvo što se velika muzička manifestacija spaja sa tradicijom različitih zemalja, pružajući priliku deci da izraze svoj talenat i doprinesu bogatstvu kulturne scene Novog Sada.

Na ovogodišnjem festivalu „Školjkice u plavom“ takmičilo se tridesetoro dece iz različitih zemalja, a nagrađeni su u tri starosne kategorije. Prema odluci međunarodnog žirija, posebne nagrade su dodeljene učesnicima za intonaciju i scenski nastup.

Festival, koji ima i humanitarni karakter od 2013. godine, promoviše principe zdravog života i pomaže deci koja boluju od dijabetesa. Ovaj događaj se naziva „Školjkice u plavom“, jer je plava boja simbol dijabetesa širom sveta.

Organizator i producent festivala je Udruženje za dečije umetničko stvaralaštvo „Ašaijana“ iz Novog Sada. Pored podrške Grada Novog Sada, festival je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Ministarstva za turizam i omladinu Republike Srbije, kao i dugogodišnjeg generalnog sponzora – Naftne industrije Srbije (NIS). Od 2021. godine, u organizaciju festivala aktivno se uključuje i Novosadski dečiji kulturni centar, kao jedna od najmlađih ustanova kulture u Novom Sadu.