U Irigu „Slobodna zona“

Filmski festival Slobodna Zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji. Irig će biti jedan od gradova u kojima će se prikazati izbor filmova. Filmovi će se prikazivati u Domu kulture od ponedeljka 20. maja do nedelje 26. maja sa početkom u 19h. Ulaz na sve projekcije je besplatan

Na repertoaru će se naći i švedski dokumentarac „Bergman: godina života”, o godni kada je Ingmar Bergman, jedan od najvećih i najgenijalnih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, režirao četiri pozorisna komada i vodio buran ljubavni život.

Još jedan svetski hit koji Turneja donosi, a koji fimska kritika naziva “novom Kazablankom” jeste film „Tranzit”, najpoznatiijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koja preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronađe njegovu ženu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda igrani film „Kapetan“, o mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima Drugog svetskog rata preuzima identitet nacističkog oficira i postaje monstruozni zločinac.

Neizostavan deo programa Turneje svakako je film „Srbenka“ koji je u Kanu proglašen dokumentarcem godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Reditelj Nebojša Slijepčević kroz svoje filmsko ostvarenje prati predstavu „Aleksandra Zec“, kontroverznog hrvatskog reditelja Olivera Frljića, koja se osvrće na događaj kada je u centru Zagreba 1991. godine ubijena devojčica srpske nacionalnosti.

Igrani film „Tri lica“ Džafara Panahija govori o mlado Iranki kojoj roditelji ne dozvojavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle jeste film „Najbolji ortaci“, o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečaku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se ekskluzivan filmski sadržaj učini dostupnim publici u većim gradovima, ali i manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje, a kulturna dešavanja su retkost.

Turneja se organizuje u saradnji sa Opštinom Irig