U Limanski park stiže skulptura ,,Čovek jelen“

Skulptura „Čovek jelen“ Nikole Zarića biće postavljena u Limanskom parku.

Odbornici u Skupštini Novog Sada odlučiće o postavljanju ovog skulpturalnog dela na sednici, zakazanoj za petak, 29. april.

Skulptura izlivena u bronzi biće postavljena na zelenoj površini, u centralnom delu Limanskog parka, zapadno od ukrštanja dve glavne pešačke staze.
Postavljanje ,,Čoveka jelena“ u Limanski park inicirali su osnivači Fondacije ,,Mali princ“ Aleksandra Vegezzi Boškov i Antonio Vegezzi, koja će obezbediti sva potrebna sredstva, direktorka Galerije ,,Bel Art“ Vesna Latinović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnosti ,,Terra“ Slobodan Kojić i likovni kritičar Sava Stepanov.
Oni su u decembru podneli inicijativu Savetu za kulturu i informisanju. Savet je već sledećeg meseca razmatrao ovu inicijativu, nakon čega je zatražio mišljenje „Urbanizma“ i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Sada se čeka samo potvrđivanje odluke u Skupštini grada.
Postavljanjem u Limanskom parku predmetnog skulpturalnog dela vajara Nikole Zarića, umetnika koji svojom ličnom i umetničkom biografijom povezuje Novi Sad sa Evropom i čija se skulpturalna dela nalaze u mnogim delovima sveta, gde se mitski susreću priroda i savremeni čovek, povezao bi se urbani deo grada sa prirodom, Dunavom i novom kulturnom stanicom u kojoj će se, u godini u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture, održati brojni umetnički i kulturni programi, čime bi Novi Sad trajno dobio vredno umetničko obeležje  navodi se u odluci.
Nikola Zarić je rođen u Švajcarskoj 1961. godine, detinjstvo je proveo u Holandiji, a 1985. diplomirao je šumarstvo na Švajcarskom saveznom tehnološkom institutu u Cirihu. Nakon toga je počeo da izučava vajarstvo i grafiku na Ženevskoj školi za vizuelne umetnosti. Diplomirao je 1991. godine, a postdiplomske studije je završio 1993. godine.
Zarić je popularizator šuma, pre svega vajar. Njegov glavni materijal je beton. Njegove skulpture su često instalirane u grupi i kombinuju životinjske i ljudske figure. Preminuo je 2017. godine.
Izvor: 021.rs
Novi Sad, 27. april 2022. godine