Početak Gradske vesti U Novom Sadu mesecima nema leka protiv tromboze

U Novom Sadu mesecima nema leka protiv tromboze

42
0

Situacija sa nedostatkom ampula ovog izuzetno bitnog leka mnogim pacijentima sa rizikom od stvaranja tromba, među kojima su trudnice i operisani građani, nastala je sredinom godine.

– U situaciji kada dolazi do nestanka leka u Domu zdravlja, ustanova izdaje potvrde pacijentima, koji potom lek o svom trošku kupuju u apoteci, a iznos refundiraju preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Međutim, procedura nije ni blizu jednostavna kako se čini, objašnjava za 021 Novosađanka M. J.

“Prosto se potrude da vam maksimalno otežaju da dođete do svog leka, a potom i do svog novca. Meni je trenutno potrebna jedna, najmanja doza dnevno, koja košta 220 dinara. Ima žena koje uzimaju i mnogo veće doze svakog dana. Kad leka nema u Domu zdravlja, kao sada, moramo svakog dana da se pojavimo u ustanovi da bismo se uverili da leka nema, a onda da idemo do apoteke i kupujemo ampule, koje ćemo sami sebi davati kod kuće. Svaki put uzmemo i fiskalni i gotovinski račun. Kad skupimo svu dokumentaciju – koja je obimna, predajemo je RFZO i molimo se da nam refundiraju nemale iznose. S tim što ja ne znam da je iko uspeo da refundira novac, toliko je postupak komplikovan, dugačak i otežan da nekad pomislim da se ni ne isplati”, priča ova Novosađanka.

Zbog nedostatka ovog leka, već mesecima se na internetu isti razmenjuje i poklanja onima kojima je najpotrebniji, a koji nemaju snage ili vremena da prolaze kroz komplikovane procedure i svakodnevni odlazak u ambulantu/apoteku.

Za refundaciju iznosa od RFZO je, inače, potrebno predati obimnu dokumentaciju: specijalistički izveštaj lekara u kojem je naveden lek kao deo terapije, potvrda Doma zdravlja da leka nema, kopija medicinske dokumentacije, fiskalni i gotovinski računi iz apoteke, fotokopija lične karte i zdravstvene kartice, podaci o tekućem računu korisnika i zahtev koji se dobija na šalteru RFZO.

“Moji trenutni troškovi za ovaj lek su 8.000 dinara mesečno, a iznos mogu da refundiram tek kad završim sa celokupnim lečenjem. Dakle, gomilate dokumentaciju bez ikakve garancije da će vam novac biti refundiran. Pri tome, ako Dom zdravlja u bilo kom periodu dobije lek, vama propada refundacija za celu sedmicu jer ustanova ispisuje potvrde o nedostatku leka na nedeljnom nivou. Osim što ne znate zbog čega vaša zdravstvena ustanova nema lek koji je veoma tražen, morate da se ‘drndate’ da biste refundirali ogromne sume novca od RFZO”, pita se ova građanka.

U Domu zdravlja “Novi Sad” za 021 potvrđuju da problem sa fraksiparinom postoji i da problem leži na adresi RFZO – dobavljač. A dobavljač je jedino i isključivo firma “Farmalogist”.

“Ampule fraksiparina se nabavljaju isključivo po centralizovanoj javnoj nabavci, koju sprovodi Republički fond za zdravstveno osiguranje. U postupku javne nabavke firma koja je izabrana za jedinog dobavljača, ‘Farmalogist’ d.o.o, trenutno je ograničila isporuku leka Fraksiparin. Iako Dom zdravlja ‘Novi Sad’ ni na koji način ne utiče na način i brzinu nabavke ampula fraksiparina, sada je prinuđen da situaciju objašnjava pacijentima”, navode za 021 u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Domu zdravlja se nadaju da je situacija samo trenutna i privremena jer je to u interesu pacijenata.

“Pacijenti, ipak, nisu prepušteni sami sebi. U slučajevima kada u ambulanti nema ampula fraksiparina, pacijent od izabranog lekara dobija potvrdu sa kojom, uz račun o kupljenom leku, može da refundira troškove u RFZO-u”, dodaju u Domu zdravlja.

Koliko građana je zapravo uspelo da refundira trošak kupovine ovog leka kog, inače, ima na zalihama u svakoj apoteci, nismo saznali u RFZO zato što ni nakon više upita, već dve sedmice ne odgovaraju na pitanja 021. Zato nismo uspeli da saznamo ni zbog čega se lek nabavlja isključivo preko jedne jedine farmaceutske firme, koja obustavlja isporučene količine.

Ni u “Farmalogistu” još nisu odgovorili na pitanja 021, iako su inicijalno, pre nedelju dana, poručili da će odgovoriti u najkraćem roku.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here