Početak Politika U petak proslava 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

U petak proslava 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

37
0
U međuvremenu, počinju pripreme za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja naredne godine, koja će, prema mišljenju čelnika, biti u znaku obeležavanja ovog jubileja.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sastanku u Pokrajinskoj vladi, održanom povodom priprema za obeležavanje stogodišnjice. On je prihvatio da bude počasni predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje prisajedinjenja.
 
Na sastanku su bili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica, šef Poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ Milenko Jovanov, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.
 
Učesnici sastanka dogovorili su se o formiranju Organizacionog odbora, na čijem će čelu biti Igor Mirović. Odbor će pripremiti program aktivnosti kako bi jubilej naredne godine bio obeležen na dostojan način, poručuju u Pokrajinskoj vladi.
 
Jedna od aktivnosti biće i otvaranje novog Muzeja prisajedinjenja 1918.
 
Pre sto godina, 25. novembra 1918. godine, Velika narodna skupština kojoj je prisustvovalo 757 poslanika, jednoglasno je donela odluku o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, dok je Srem, na zboru u Rumi, istu odluku doneo dan ranije.
 
Foto: Pokrajinska vlada
Autor: 021.rs