Početak Gradske vesti U ponedeljak svečanost povodom dodele bronzane plakete Tvrđavi Bač

U ponedeljak svečanost povodom dodele bronzane plakete Tvrđavi Bač

40
0

U pitanju je nagrada Evropske unije za kulturno nasleđe – Nagrade Evropa nostra – najprestižnije evropske nagrade u oblasti konzervacije kulturnog nasleđa.

Na svečanosti u Baču učestvovaće Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, koji će otkriti bronzanu plaketu Nagrade na Donžon kuli. Na svečanosti će takođe učestvovati gospođa Sneška Kvadvlih Mihailović, generalni sekretar Evropa nostre.

Obratiće se i Asja Drača Muntean, pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju, i predsednik Opštine Bač Borislav Antonić.

Direktor Pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa i dr Slavica Vujović, autor projekta dodeliće partnerima projekta „Vekovi Bača“: Muzeju Vojvodine, Tehnološkom fakultetu i Opštini Bač kopije nagrade. Program će predstaviti i lokanu kulturu i bogatstvo različitosti.

Nakon svečanog programa, uslediće poseta Franjevačkom samopstana u Baču, nakon čega se biti održan Okrugli sto pod nazivom „Berlinski poziv na akciju – inicijative u vezi sa nagrađenim projektom Vekovi Bača“.

On je prezentovan na Berlinskom samitu posvećenom kulturnom nasleđu i već tom prilikom je potpisan od strane više od 1,250 organizacija i pojedinaca. Gosti će takođe imati priliku i da posete manastir Bođane.

Među mnogobrojnim gostima, koji su potvrdili dolazak nalaze se i Sem Fabrici, ambasador EU u Republici Srbiji, kao i čelnici pokrajinskih sekretarijata AP Vojvodine, instucija kulture, prijatelji projekta.

Izvor: RTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here