Početak Gradske vesti U školama uskoro program o štetnosti narkotika

U školama uskoro program o štetnosti narkotika

45
0

Predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program sa kojim će se „ući u sve škole u Srbiji“, kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

– U Srbiji svakog dana ima sve više psihoaktivnih supstanci i sve su opasnije – rečeno je na konferenciji za novinare održanoj posle prve sednice Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, a članovi ovog tela su apelovali na građane Srbije da shvate u kakvoj je opasnosti svako ko konzumira drogu.

Cilj Komisije je povećanje svesti građana o štetnosti upotrebe narkotika.

– Zaključili smo da svakog dana psihoaktivnih supstanci ima sve više, prave se na raznorazne načine, sve su opasnije. Postoji želja kod dece da to probaju, a na nama je da pokušamo da im objasnimo da to nije stvar koja je in, da to nije ulaznica u društvo i nije nešto što će im doneti dobro u budućnosti – rekao je Lončar i najavio da će se sastajati jednom nedeljno.

Lončar je rekao da će Komisija „saslušati struku“ i sve one koji se bave problemom narkomanije i napraviti program za škole kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

Biće napravljen kratak film od 20, 30 minuta o tome kroz šta prolaze oni koji konzumiraju drogu i prikazan u školama.

Psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje Svetislav Mitrović rekao je da u Dnevnoj bolnici za zavisnosti u adolescenciji rade sa mladima koji imaju između 12 i 18 godina starosti i obavezno sa njihovim roditeljima.

– Po našem viđenju problem zloupotrebe supstanci kod mladih je jako zastupljen, u pitanju je sve intenzivniji problem, mladi uzimaju sve različitije i opasnije supstance – rekao je Mitrović i kako N 1 prenosi dodao da se problem rešava sistemski u saradnji sa svim nadležnim organima i institucijama.

– Ideja je da se mladima pokaže i dokaže da mogu da žive zdravo, i da je uzimanje droge izuzetno opasno – naveo je on.

Mitrović je rekao da mladi uzimaju psihoaktivne supstance iz različitih razloga, kao što je radoznalost, vršnjački pritisak, problemi u porodici.

Autor Moj Novi Sad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here