U Somboru program terapijskog plivanja

Ponovno organizovanje ovog programa i sreća na licima novih polaznika je samo potvrda kvalitetnog rada, upornosti i volje kako polaznika tako i roditelja i trenera terapijskog plivanja.

Kamenko Janković, petnaestogodišnji dečak, uspešno je pohađao časove i želja mu je da trenira vaterpolo.

„Na časovima sam naučio da ronim, da plivam, da pokažem ljudima kako se to radi…!“

„Lepo mi je na bazenu. Hvala Saletu što me naučimo da plivam i prsno i kraul“, rekla je trinaestogodišnja Milica Janković.

Brankica Stojanović, majka devojčice Lane koju su njen suprug i ona redovno dovodili na časove, ima samo reči hvale i zahvalna je trenerima na strpljenju i stručnosti.

„Imam devojčicu od 12 godina sa Daunovim sindromom, već tri godine pohađa terapijsko plivanje. Jako smo zadovoljni jer je terapijsko plivanje izuzetno dobro za njene mišiće pošto ima hipotoniju mišića, izuzetno lepo napreduje…“, kaže.

U hraniteljskoj porodici Miodraga Bojovića iz Sivca je dečak sa posebnim potrebama koga je redovno dovodio na časove terapijskog plivanja, ističe: „Nije znao da pliva, naučio je, lepo pliva i održava se na vodi i mi smo izuzetno zadovoljni“.

Treninge pohađaju deca od 6 do 16 godina starosti sa Daunovim sindromom, cerebralnom paralizom, autistična deca i deca sa intelektualnom i motoričkom ometenošću.

Koordinator terapijskog plivanja Saša Plavšić, ističe: „Može puno da im se pomogne na ovaj način, posebno u radu sa mlađima. Mi njima ne možemo promeniti suštinu života. Ipak, na ovaj način njihove svakodnevne aktivnosti možemo učiniti mnogo jednostavnijim i najvažnije, da im unosimo osmeh u život kao što je to i danas bilo“.

Sandra Kamber je trener plivanja i ona je istakla da je početni cilj časova da se deca oslobode straha od vode, da se oslobode.

„Dosta decu kroz igru učim da se gnjuraju, prolaze kroz obruč, tražimo igračke, sve dok se dete ne opusti. Kad se skroz dete opusti, tek onda krećemo da radimo“, kaže.

Igre u vodi kao i vežbanja plivanja za cilj imaju pozitivan uticaj na razvoj motoričkih sposobnosti. Takođe i na razvoj istrajnosti, volje, samopouzdanja i sigurnosti polaznika.

Nastavak projekta terapijskog plivanja podržan je od strane grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za sport. Omladinu ovaj projekat očekuje i u narednoj šestoj sezoni.

Izvor Vojvodina Info