Početak Gradske vesti U Somboru proizvođači tovljenika nezadovoljni

U Somboru proizvođači tovljenika nezadovoljni

35
0

Predrag Garajski najveći je proizvođač prasadi i tovljenika u Gakovu. Toj proizvodnji ponovo se vratio posle nekoliko godina, ali i dalje ga muče iste brige. Kome i po kojoj ceni prodati .Niti ima kupaca, niti je cena isplativa.

Tovom svinja nedavno je počeo da se bavi Branko Vasić, a za njega je najveći problem to što cene variraju i proizvođači nikada ne znaju šta ih na kraju proizvodnje očekuje zarada ili gubitak.

„Da znamo da j cena prasadi 250 i da bude cele godine tako, a ne da budu 250,280, 300 dinara, pa na kraju 150 dinara. I onda kada othraniš tovljenika nemaš kome da ga prodaš. Moraš zvati stotinu brojeva, nuditi da bi ga prodao, a onda oni koji kupuju ucenjuju cenom“ , kaže Vasić.

Ono što muči gakovačke stočare je i razlika u ceni između njihovog sela i Novog Sada gde kažu prasad sada koštaju i 250 dinara, a njima plaćaju 190. Slično je i sa tovljenicima, za koje oni dobijaju tek od 140 do 150 dinara iako je bilo najava da će otkupna cena biti 185 dinara.

Da su bolji uslovi i proizvodnja sigurnija bilo bi i više proizvođača, kako kažu.

Slična situacija je u u drugom somborskim selima i salašima. Cena i slaba tražnja ono je što ih muči pa su mnogi obori ostali prazni.

Izvor: RTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here