U Srbiji potvrđen stelt omikron soj koronavirusa

Od početka pandemije u Srbiji je registrovan 1.779.782 slučaj koronavirusa od urađenih 8.351.232 testa. Od posledica zaraze preminulo je 14.054 osoba. Smrtnost je 0,79 odsto, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je testirana 26.873 osoba, akoronavirus je potvrđen kod njih 11.439. Preminule su 63 osobe.

Na bolničkom lečenju je 4.377 pacijenta, od kojih je 164 na respiratoru.

Epidemijska situacija u našoj zemlji i dalje je zabrinjavajuća. Kovid bolnice se pune, a raste i broj preminulih.

U zemlji je zabeleženprvi slučaj stelt subvarijante omikron soja, potvrđeno je RTS-u sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Virusolog Tanja Jovanović kaže da nova subvarijanta polako postaje dominantna u nekim zemljama, ali se pretpostavlja da su kliničke slike slične kao i kod prve. Vakcina štiti i od srednje teških i teških formi bolesti, ističe Jovanovićeva.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigaoprvi kontingent leka protiv koronavirusa – „pakslovida“.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek i to deset dana nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila upotrebu i promet ovog leka.

Direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu Zoran Bekić rekao je za RTS da zabrinjava broj osoba na bolničkom lečenju, na respiratoru i broj preminulih od korone. Vakcinacija je jedino pravo oružje protiv korone, istakao je Bekić.

Škole rade još ove nedelje, po starom, a onda počinje produženi – sretenjski raspust, da bi se koliko-toliko usporila epidemija.

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano je 283 pacijenata obolelih od kovida, a devetoro je priključeno na respiratore, saopštio je jutros Zdravstveni centar Užice.

Na bolničkom lečenju u kovid bolnicama širom Srbije je blizu 4.400 obolelih, dvostruko više nego pre mesec dana. Direktor KCS-a prof. dr Milika Ašanin kaže da su u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti stariji od 60 godina. Najavljuje da bi nova zgrada kliničkog centra početkom marta mogla da primi prve pacijente.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je stelt soj podvarijanta omikron soja korona virusa, da ima mutaciju na spajk proteinu koja mu olakšava pripajanje za ćelije i da se oko 1,5 puta lakše prenosi u odnosu na osnovni omikron soj.

Izvor: RTV

Novi Sad, 8. februar 2022. godine