U Subotici dodeljene diplome studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija

**Dodeljene Diplome Studentima Visoke Tehničke Škole Strukovnih Studija u Subotici**

U Velikoj većnici subotičke Grad­ske kuće danas su uručene diplome studentima jednog od programa Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici, koji su time stekli zvanje strukovnog inženjera.

Na svečanosti, gde je diplome dobilo više od 120 inženjera različitih profila, kao i diplome master strukovnih studija, prisutne su pozdravili pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Sekretar Milošević je istakao važnost ove visoke škole, koja obrazuje kadrove značajne za razvoj privrede.

„Danas je veliki dan, jer 120 inženjera dobija diplome i to nam pokazuje da je glavni put u našem društvenom napretku – put razvoja ljudskih resursa. Sve što sada stvaramo u materijalnom smislu, neuporedivo je manje od onoga što već danas i sutra imamo kroz podršku inženjera i stručnjaca koji će stvarati novu vrednost. Sada nam je zadatak da napravimo jednu novu kopču i da sa socijalne pređemo na razvojnu, inovativnu ekonomiju. To ćemo uraditi upravo sa ljudima koji razumeju značaj inovacija, pronalažaštva i svega što ekonomisti nazivaju intelektualnim kapitalom“, kazao je Milošević.

On je naglasio da Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici predstavlja moćan resurs upravljanja takvim procesima.

„Pokrajinska vlada daje punu podršku radu svih devet visokih škola strukovnih studija čiji je osnivač, posebno onih koje školuju kadrove koji daju snažan doprinos razvoju privrede i našem budžetu. Zahvaljujući tome mi stvaramo preduslove moćnog zdravstva, kulture i drugih podsistema našeg društva. Ovo je jedan kompleksan princip koegzistiranja ljudskog kapitala i materijalnih dobara, što je agregat razvoja uspešnog društva“, izjavio je sekretar Milošević.

ustupljene fotografije

Gradonačelnik Bakić istakao je da je Grad Subotica posvećen strpljivom i dugoročnom investiranju u mlade i njihovo znanje.

„Naša je ogromna želja da imamo stručnjake koji će znati da odgovore izazovima i zahtevima složenih uslova poslovanja u gotovo svim oblastima. Upravo zbog toga, jedan od prioriteta subotičke lokalne samouprave jeste podrška obrazovanju i stvaranje uslova da mladi, obrazovani ljudi nakon završetka školovanja nađu zaposlenje u Subotici, ostanu u njoj i daju doprinos razvoju našeg grada i naše države Srbije”, rekao je Bakić i čestitao studentima koji su dobili diplome inženjera i master strukovnih studija.

Inženjerima koji su danas dobili diplome u okviru različitih profila (Informatika, Mehatronika, Elektrotehnika, Mašinstvo i Inženjerski menadžment), kao i master strukovnih studija za oblast Informacione tehnologije čestitke su uputili i direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija prof. dr Igor Firstner, pomoćnik direktora za odnose sa javnošću i studentima prof. dr Zlatko Čović, koordinator za međunarodnu saradnju prof. dr Livija Sedmina i pomoćnik direktora za nastavu dr Sanja Maravić Čisar.