U TC Merkator preventivni pregled uoči “Svetskog dana borbe protiv raka dojke”

U susret obeležavanju 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv raka dojke, Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” i Gradska uprava za zdravstvo organizuju javnu manifestaciju u TC “Merkator” od 09:00 do 12:00 časova, 24.10.2023. godine.

Ova manifestacija ima za cilj edukaciju žena o samopregledu dojki, a pružiće i savete o riziko-faktorima koji mogu uticati na razvoj raka dojke. Takođe, posetioci će imati mogućnost da provere nivo šećera u krvi, visinu krvnog pritiska i puls, kao i izračunaju BMI.

Dom zdravlja “Novi Sad” aktivno radi na podizanju svesti i smanjenju loše statistike kroz preventivne preglede i edukaciju žena. Podsećamo da je Dom zdravlja „Novi Sad“ vodeća institucija u skrining programu za rano otkrivanje karcinoma dojke kod žena starosti od 50 do 69 godina.

U Srbiji, rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Svake godine oko 4000 žena oboli, a 1600 izgubi život zbog ove bolesti. Zato je rano otkrivanje ključno za uspešno lečenje.

Mamografija, kao rendgenski pregled, omogućava otkrivanje promena u dojci koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim pregledima. Rana detekcija povećava šanse za uspešno lečenje i omogućava brži oporavak i bolji kvalitet života za pacijentkinje.

Ova manifestacija je važan korak u borbi protiv raka dojke i podizanju svesti o značaju prevencije i redovnih pregleda.