U Vrbasu otvorena izložba ,,Jožef Pehan – 100 godina kasnije“

U Vrbasu je večeras u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa otvorena izložba u čast stogodišnjice smrti slikara, vajara i fotografa Jožefa Pehana, koji je u Vrbasu proveo veliki deo svog života – ,,Jožef Pehan – 100 godina posle“.

Izložena su dela koja do sada vrbaska publika nije imala prilike da vidi, iz kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada i Gradskog muzeja iz Subotice.

Otvaranju izložbe prisustovala je zamenica predsednika opštine Tijana Aleksić. Ona je istakla da je Jožef Pehan dao izuzetan doprinos kulturi opštine Vrbas i cele Vojvodine.

Čovek živi okružen svojim slikama. A cela umetnost se angažuje u avanturi jednog jedinog čoveka; on istražuje i razmiče svoje granice – rekao je Žan Pol Sartr. Naš sugrađanin Jožef Pehan, čiju stogodišnjicu smrti danas obeležavamo, proveo je ceo svoj život u razmicanju, u pomeranju granica. Od Čelareva i Bačke Palanke, preko Minhena i nazad do vojvođanske ravnice. Do našeg Vrbasa. U tom neprekidnom krugu, kao kod Crnjanskog, tražio je način da trenucima vremena, zaustavljenim u njegovim slikama, fotografijama, i vajarskim radovima da dimenziju večnosti. Da ljudski život pretvori u neprolazno – rekla je Aleksić.

Ona je istakla da je fotografska radnja ,,Atelje del monte“ koju je Pehan 1897. otvorio u Vrbasu prevazišla okvire Vrbasa, ali i Vojvodine.

Za nas u opštinskoj upravi, stvaranje uslova za razvoj kulture, spada u najznačajnije prioritete. U ovogodišnjem budžetu smo za razvoj kulture opredelili 98 miliona dinara. Pored toga, više stotina miliona dinara investiramo u gradnju domova kulture u Ravnom Selu i izgradnju pozorišne dvorane u Vrbasu. Time ćemo stvoriti još bolje prilike za promociju našeg bogatog nasleđa i još bolje uslove za prezentaciju umetničkih dostignuća naših savremenika i generacija koje dolaze – rekla je Aleksić.

U okviru kulturno-umetničkog programa nakon otvaranja izlože nastupili su mladi violinisti Hana i Sergej Skeledžija.

Vrbas, 29. april 2022. godine