Početak Gradske vesti U Vršcu se održavaju Karađorđevi dani

U Vršcu se održavaju Karađorđevi dani

48
0

Mala škola „Branko Radunković volja čini čuda“ i je ove , kao i prethodnih godina, realizovala manifestaciju „Karađorđevi dani u Vršcu“. Cilj manifestacije je da se Vrščanima približila lik vožda Karađorđa, kao i da se mnogobrojni građani prisete boravka ove značajne istorijske ličnosti na dane koje proveo u Vršcu.

 

Po prvi put od kako se obeležavaju Karađorđevi dani u Vršcu na gradskom trgu prikazano je ispaljivanje iz trešnjevog topa kakav su koristili Karađorđe i njegova vojska u Prvom srpskom ustanku. Maketa topa napravljena je 2015 godine i nalazi se u Muzeju Horreum Margi – Ravno u Ćupriji.

„Ovo je maketa, Karađorđevog trešnjevog topa koji je u Prvom srpskom ustanku prvi put dejstvovao na bici u Ivankovcu, nedaleko od Ćuprije gde je srpska vojska, srpski ustanici prvi put na tom mestu pobedili tursku vojsku“, rekao je Novak Novaković iz Muzeja Horreum Margi – Ravno Ćuprija.

Obeležavanje datuma od boravka Vožda Karđorđe u Vršcu nastavljeno je muzičko scenskim performansom, a čast da tumači lika Vožda Karađorđa i ove godine pripala je glumcu Ivanu Vučkoviću.

„Ako sublimirate njegov život i sve ono što je on bio i jeste danas, to jedna vrlo zanimljiva možda i najveća Šekspirovska priča naše istorije. On je bio čovek koji je za života bio velika smernica i velika vodilja slobode, na evropskom nivou ne samo srpskom“, rekao je glumac Ivan Vučković.

Manifestacija ima tedenciju da postane tradicionalna a u planu je i podizanje spomenika Voždu Karađorđu u porti Saborne crkve, a jedan od članova organizacionog odbora je i sam glumac.

„Meni je čast i zadovoljstvo što sam deo tog organizacionog odbora za dizanje spomenika crnom Đorđu ovde u Vršcu. Lično mislim da grad Vršac neće imati od toga ništa loše jer gradovi koji imaju više spomenika imaju neku vrednost“, dodao je glumac Ivan Vučković.

U okviru manifestacije u Sabornoj crkvi u Vršcu služena je sveta Liturgija na kojoj je pre 201 prisustvovao i Vožd Karađorđe nakon koje je usledio i Parastos Voždu Karađorđu i drugim junacima koji su svoje živote položili za Krst Časni i Slobodu Zlatnu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here