U Zrenjaninu ove godine duplo više požara nego prošle

Svi poljočuvari na teritoriji grada Zrenjanina poslednjih nedelja dodatno su se aktivirali kako bi se izbegla katastrofa zbog paljenja žetvenih ostataka.

Nekontrolisani požari tokom prošle nedelje stigli su do dve vikendice i plastenika, ali na sreću brzom reakcijom nadležnih izbegnuto je da požar stignu do grada. Prema rečima poljočuvara na njivama pale i poljoprvirednici ali i kradljivci.

„Problem je veliki i mi ne možemo da ga sankcionišemo. Počinioci, odnosno poljoprivrednici imaju traktor i za njega zakače gumu, upale je i bukvalno idu od njive do njive. Druga stvar koje su se dosetili, to je da pale plinske boce, i voze tako u autoprikolici, upale i kasnije dolaze da taj usev kradu“, rekao je Branislav Lazić, koordinator poljočuvara.

Od početka godine sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu zabeležilo je 175 požara na njivama, dok je prošle godine bilo svega 85.

Načelnik Sektora za vanredne situacije iz Zrenjanina, Goran Marjanović kaže da je po zakonu o zaštiti od požara za spaljivanje biljnih ostataka na otvorenom prostoru predviđena kazna za fizička lica deset hiljada dinara, a za pravna od tri stotine hiljada pa do milion dinara.

„Zato ovim putem apelujem na sve građane da nele vatru na otvorenom prostorujer ugrožavaju bezbednost ljudi i materijalnih dobara“.

Osim što je paljenje žetvenih ostataka zakonom zabranjena, ni poljoprivredni stručnjaci paljenje ne preporučuju zbog gubitka organskih materija i azota iz zemlje.

Naše ekipe proveravale su koliko je paljenje ostataka na njivama česta pojava i na teritoriji srednje Bačke i znaju li poljoprivrednici zbog čega je to opasno.