Ubica devojke u Novom Sadu, osuđen na doživotnu kaznu zatvora, premešten u Crnu Goru

Dejan Dabović, koji je 2019. godine u Novom Sadu ubio Dušanku Jocović, zbog čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dobio je premeštaj u Crnu Goru, čiji je državljanin.

Rešenjem Višeg suda u Novom Sadu usvojena je molba Dabovićevog branioca da kaznu doživotnog zatvora izdržava u Crnoj Gori.
On je pravnosnažnom presudom osuđen zbog ubistva u Ulici Alekse Šantića i zbog razbojništva. Presudom je bio obavezan da oštećenima isplati materijalnu i nematerijalnu štetu, kao i troškove krivičnog postupka i sudskog paušala.

Protiv rešenja o usvajanju molbe za premeštaj žalilo se Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, u kom su naveli da uslovi za premeštaj nisu ispunjeni, jer Dabović nije izmirio obaveze iz presuda u vezi sa imovinskopravnim zahtevima i troškovima postupka.

Kako prenosi portal 021, Apelacioni sud u Novom Sadu je nakon održane sednice veća 1.juna, doneo rešenje kojim se odbija žalba Više javnog tužilaštva u Novom Sadu kao neosnovana. U obrazloženju svoje odluke, drugostepeni sud navodi da je, u skladu sa Konvencijom o transferu osuđenih lica i Ugovorom između Republike Srbije i Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, Viši sud u Novom Sadu pravilno usvojio molbu, jer su ispunjeni svi zakonski uslovi za premeštaj radi izdržavanja kazne zatvora. Osuđeni jeste državljanin države izvršenja kazne, u njoj ima prebivalište i osuđenom je preostalo više od šest meseci neizdržane kazne zatvora.
Osim toga, kako se navodi, uslovi su ispunjeni i zato što je presuda pravnosnažna, a protiv osuđenog se ne vodi drugi postupak. Kako se dodaje, razlozi Tužilaštva nisu zakonski uslovi za premeštaj osuđenog.
Podsetimo, tridesetjednogodišnji Dabović, iz Herceg Novog, osuđen je na doživotni zatvor u avgustu prošle godine. On je devojku, koja je živela u Novom Sadu, ubio nakon što je sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu, a dan pre ubistva opljačkao je kladionicu.
Dabović je žrtvu sačekao ispred ulaza zgrade u kojoj je živela, nakon čega ju je napao. Jocović je preminula od povreda zadobijenih tom prilikom.
Presuda protiv Dabovića je druga doživotna kazna zatvora u Srbiji. Prvi osuđenik na doživotnu robiju je Ninoslav Jovanović iz Malče, zbog otmice i zlostavljanja devojčice iz Niša.
Izvor: 021.rs
Novi Sad, 4. jun 2022. godine