Umetničke priče inspirisane temom ljubavi u Galeriji Matice srpske

Galerija Matica srpska
Predstojeći vikend u Galeriji Matice srpske biće posvećen umetničkim pričama inspirisanim temom ljubavi.
Ovog petka, 12. februara, posetioce očekuje kustosko tumačenje „Ljubav kao inspracija“ u 19 sati, dok će u nedelju, 14. februara, ulaz za parove biti besplatan, a Soba za prepuštanje umetnosti biće prilagođena za uživanje sa dragom osobom.
Kao i svake godine, mesec ljubavi biće obeležen kustoskim tumačenjem stalne postavke „Ljubav kao inspiracija“ koje će održati kustoskinja Ivana Rastović.
Polazeći od umetničkih dela koja „kriju“ ljubavne priče, posetioci će imati priliku da saznaju koliko je velika bila ljubav cara Josifa II prema Izabeli od Parme, kako je Muni, omiljeni model Paje Jovanovića, postala njegova žena, kao i kako je platonska ljubav jednog pesnika stvorila jednu od najpoznatijih ljubavnih pesama, na koju sećanje čuva litografisani portret Mine Karadžić.
U sobi za prepuštanje umetnosti, inače namenjenoj za individualno iskustvo, moći će da uživaju parovi. Izložena su dela „Carinska ulica u Novom Sadu“ Bogdana Šuputa i kompozicija „Srpske igre“ Marka Tajčevića.
U suvenirnici Galerije od 10. februara nalaze se specijalno pripremljeni setovi suvenira za dvoje sa motivima umetničkih dela iz galerijske kolekcije – kecelje za nju i njega, agenda i ceger, šolje i obeleživači knjiga sa motivom Amora.
Izvor: 021.rs