Početak Hronika Umro Jovan Dejanović nekadašnji gradonačelnik Novog Sada

Umro Jovan Dejanović nekadašnji gradonačelnik Novog Sada

98
0

Bivši gradonačelnika Novog Sada Jovan Dejanović, umro je u 92 godini

Dejanović je rođen u selu Velebit, u opštini Kanjiža, 1927. godine.

Tokom okupacije završio je u zloglasnom mađarskom logoru Šarvar, a potom je prebačen u logor Heršig u Nemačkoj. Iz Nemačke je došao u Novi Sad gde je završio Industrijsko-zanatsku školu, potom je pohađao Političku i Srednju fiskulturnu školu, te posle dve godine stekao diplomu i postao prvi sekretar pokrajinske Komisije za fizičku kulturu. Kasnije je diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada.

On je 1974. biran za odbornika i postao predsednik Skupštine opštine Novi Sad, a na tu dužnost je ponovo izabran 1978.

Kad je Novi Sad 1980, transformisan u sedam opština i konstituisana Gradska zajednica, izabran je za predsednika Gradske skupštine i na toj funkciji ostao do 1982. godine.

Dejanović je važio za jednog od najomiljenijih i najpopularnijih gradonačelnika Novog Sada, a za njega se vezuje da se je značajan doprinos dao urbanoj izgradnji, sređivanju privrednog i komunalnog stanja u gradu, kao i razvoju prosvetno-kulturnog i sportskog života.

Za vreme osmogodišnjeg mandata na čelu Novog Sada, podignuta su tri kapitalna objekta, zgrada Srpskog narodnog pozorišta, Sportsko-poslovni centar „Vojvodina“ i dunavski most „Sloboda“.

Nosilac je Zlatne plakete SNP i Zlatne medalje Jovan Đorđević (1981) i francuske Legije časti (1984) za doprinos unanređenju jugoslovensko-francuskih odnosa.

Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada, koja mu je pripala 1984. godine.

Dobitnik je i Februarske nagrade, koja mu je dodeljena za doprinos razvoju grada u periodu od 1974. do 1982, kada su izgrađeni Most slobode, Srpsko narodno pozorište, Spens, kao i mnogi stambeni, privredni i obrazovni objekti.

On je objavio 2015. godine knjigu pod nazivom „Moje novosadske i druge godine“, u kojoj je sadržana i njegova biografija.

Vreme i mesto sahrane će biti naknadno objavljeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here