Početak Gradske vesti Unapređenje položaja Roma u Novom Sadu: Gradonačelnik Đurić i delegacija razgovarali sa...

Unapređenje položaja Roma u Novom Sadu: Gradonačelnik Đurić i delegacija razgovarali sa predstavnicima romske zajednice

9
0

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, zajedno sa članovima Gradskog veća Danijelom Kostić i Miloradom Radojevićem, primio je u Gradskoj kući predstavnike romske zajednice povodom Međunarodnog dana Roma, 8. aprila. Delegaciju su činili direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, članica Opštinskog veća Sremskih Karlovaca zadužena za oblasti sporta, omladine i socijalne politike Živana Živanović, kao i preduzetnici Dejan Petrović, Željka Nikolić, Dragana Ćirić, Sanida Samarđić i Đeljan Maroli.

„U našem gradu poznatom po multietničnosti i multikulturalnosti, 8. april tradicionalno posvećujemo našim sugrađanima koji su deo romske nacionalne manjine. Nastavićemo da kroz partnerski odnos i plodan dijalog unapređujemo njihov položaj. Danas smo na veoma sadržajnom sastanku u Gradskoj kući razgovarali o trenutnom položaju Roma u Novom Sadu, o nedavno usvojenom Lokalnom akcionom planu i o poslovnim izazovima s kojima se suočavaju ovi perspektivni novosadski preduzetnici. Čuli su se konkretni predlozi kako lokalna samouprava može unaprediti život romske zajednice na svim poljima, ali i saveti vezani za konkursiranje za sredstva u malom biznisu, preko naše Gradske uprave za privredu“, rekao je Milan Đurić čestitavši Međunarodni dan Roma.

Skupština Grada Novog Sada je krajem decembra 2023. godine usvojila Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Gradu Novom Sadu za period 2023–2026. godine, a Grad Novi Sad već deceniju ima formiran Mobilni tim za inkluziju Roma, Tim za unapređenje položaja Roma i Romkinja, ali i koordinatora za romska pitanja. Koordinatorka Tima za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Novog Sada Ljiljana Mihajlović zahvalila se Gradu Novom Sadu, gradonačelniku Milanu Đuriću i njegovim saradnicima na velikoj podršci koju svakodnevno pružaju romskoj zajednici. Ona je čestitala Međunarodni dan Roma sunarodnicima, uz želju da budućnost donese jednakost i dostojanstven život svima.

„Današnjem sastanku prisustvovali su Romi preduzetnici koji predstavljaju potencijal našeg grada i ruše stereotipe i predrasude. Uprkos dosadašnjim naporima, i dalje se nepravedno suočavamo sa diskriminacijom. Zato moramo pokazati jedinstvo i solidarnost za bolju budućnost naše dece i za svakog člana naše zajednice“, rekla je Ljiljana Mihajlović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here