Početak Gradske vesti Univerzitet u Novom Sadu proslavio 64 godine postojanja

Univerzitet u Novom Sadu proslavio 64 godine postojanja

18
0

Univerzitet u Novom Sadu obeležio je 64. godišnjicu postojanja kao ustanova od nacionalnog značaja i jedna od najvažnijih u AP Vojvodini. Prof. dr Branko Markoski, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, na svečanosti je istakao da je Univerzitet u Novom Sadu postigao rezultate koji nadilaze nacionalne okvire i da su njegovi studenti, asistenti, docenti i profesori preneli svoje znanje širom sveta.

„UNS je jedno od najvećih obrazovnih i naučnih središta u centralnoj Evropi, pokrivajući gotovo sve oblasti nauke i visokog obrazovanja,“ rekao je prof. dr Markoski. Univerzitet u Novom Sadu obuhvata 14 fakulteta i tri instituta, sa preko 300 akreditovanih programa i skoro 50.000 studenata, uključujući studente iz 68 zemalja.

Prof. dr Markoski je naglasio da studenti i profesori Univerziteta postižu značajne rezultate u zemlji i inostranstvu, a samo u školskoj 2022/2023. godini Univerzitet je dobio 177 novih doktora nauka. „Ponosan sam na činjenicu da je AP Vojvodina osnivač Univerziteta u Novom Sadu, koji predstavlja instrument snažnog razvoja pokrajine u poljoprivredi, IT sektoru i drugim oblastima. Novi Sad je danas centar IT industrije u Srbiji, i ovde se, između ostalog, nalazi Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju, a procvat IT sektora krenuo je sa Fakulteta tehničkih nauka,“ rekao je prof. dr Branko Markoski i dodao da pružanje podrške univerzitetu nije samo ulaganje u obrazovanje, već i u budućnost naše zemlje.

Prema rečima prof. dr Markoskog, Novosadski univerzitet je svojim razvojem, interdisciplinarnošću i povezivanjem akademskog rada sa praktičnim dostignućima, dao nemerljiv doprinos razvoju privrede ne samo u Vojvodini, već i u celoj Srbiji. On je napomenuo da su u toku pripreme za početak radova na izgradnji novog Naučno-tehnološkog parka 2 u Novom Sadu, završena je izgradnja Studentskog kulturnog centra, a nova zgrada Instituta „BioSens“ postala je svetski rasadnik ideja iz oblasti poljoprivrede.

Prof. dr Markoski dodao je da o uspehu Novosadskog univerziteta u svetu govori najnovija Šangajska lista za 2023. godinu, na kojoj je u pet oblasti, od ukupno 54, plasiran među prvih 500. Tako je UNS između 151. i 200. mesta iz oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane, zatim između 201. i 300. mesta u oblasti ugostiteljstva i menadžmenta u turizmu, kao i u oblasti sporta. U oblastima poljoprivrede i javnog zdravlja nalazi se između 401. i 500. mesta na Šangajskoj listi.

„Nastavite da rasplamsavate želju za znanjem, napredovanjem i učenjem i da oblikujete ono najbolje što imamo u našem društvu – mlade, pametne ljude koji su budućnost Srbije“, poručio je prof. dr Markoski.

Na svečanosti se obratio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić koji je izjavio ovom prilikom da je Univerzitet simbol našeg grada, naš veliki ponos, rasadnik pameti i talenta. „Svima koji rade na Univerzitetu, ali i onima koji su studirali, studiraju, koji vole i cene ovu instituciju, od srca čestitam na bezmalo šest i po decenija trajanja. Upravo zahvaljujući ogromnom resursu znanja, iz najkonkurentnijih obrazovnih profila današnjice, naš Novi Sad postao je mesto susreta nauke i ekonomije, tradicije i dolazećih trendova i poželjno mesto za studiranje na mapi evropskih univerziteta. Uvek ćemo biti pouzdan partner Univerzitetu i trudićemo se da i dalje, udruženim snagama, stvaramo šanse i prilike da mladi ostanu da žive i rade u svojim sredinama, da razvijamo grad i našu zemlju“, naveo je gradonačelnik Đurić.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić predstavio je najznačajnija postignuća Univerziteta i njegovih članica tokom školske 2023/2024. godine. On je istakao da je UNS imao trend dobrih naučnih i nastavnih rezultata, te da će i nadalje nastaviti da našim studentima i društvu daje najbolji kvalitet znanja.

Prisutnima su se obratili i prof. dr Janko Samardžić, posebni savetnik u Ministarstvu prosvete i dr Marina Soković, pomoćnica u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije.

Na današnjoj svečanosti u počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu promovisan je istaknuti srpski filmski reditelj i scenarista Želimir Žilnik. Autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova i jedan od začetnika žanra dokudrama, nagrađivan na domaćim i međunarodnim festivalima.

Počasni doktorat dodeljuje se istaknutoj naučnoj, kulturnoj i drugoj javnoj ličnosti iz zemlje i inostranstva za izuzetan doprinos u oblastima nastavnog, naučnog, istraživačkog i umetničkog stvaralaštva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here