Početak Gradske vesti Upozorenje RHMZ-a: Obilni pljuskovi i grmljavina u centralnoj i južnoj Srbiji

Upozorenje RHMZ-a: Obilni pljuskovi i grmljavina u centralnoj i južnoj Srbiji

13
0

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je u rano jutro izdao upozorenje zbog obilnih pljuskova koji će pratiti grmljavinu, važeće za današnji dan, 9. maj.

Prema RHMZ-u, centralna i južna Srbija očekuju lokalno obilni pljuskovi sa grmljavinom, uz prognoziranu količinu padavina od 20 do 40 mm, a ponegde i više.

Uz upozorenje o pljuskovima, objavljene su i meteorološke i hidrološke najave. Meteorološka najava predviđa kišu tokom jutra na zapadnom, južnom i jugoistočnom području Srbije, dok hidrološka najava navodi da će danas, na gornjem toku Južne Morave, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi i na gornjem toku Belog Timoka sa pritokama, vodostaji biti u umerenom porastu, s mogućim dostizanjem upozoravajućih nivoa.

U Srbiji su aktivna dva meteo alarma, žuti i narandžasti. Žuti meteo alarm obuhvata područje Banata, zapadne, istočne, jugozapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja zbog kiše i grmljavine, kao i Beograd, Srem, jugoistočnu Srbiju i Kosovo i Metohiju zbog grmljavine.

Narandžasti meteo alarm je na snazi u jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji zbog kiše. Ovaj alarm označava da su prognozirane opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

RHMZ je apelovao na građane da budu vrlo oprezni, svesni rizika i redovno informisani o očekivanim meteorološkim uslovima, prateći savete nadležnih državnih službi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here