Početak Gradske vesti Uroš Lončar: Grad Novi Sad u potpunosti podržava razvojnu funkciju JKP...

Uroš Lončar: Grad Novi Sad u potpunosti podržava razvojnu funkciju JKP Tržnice, odnosno same pijačne delatnosti

1691
0
Uroš Lončar,JKP Tržnica
Uroš Lončar,JKP Tržnica

U kojoj meri  pijačna delatnost trpi posledice pandemije, da li se i dalje poštuju peporuke Kriznog štaba na novosadskim pijacama, od koga Tržnica dobija najveću pomoć i podršku, kao i šta je u daljem planu razvoja preduzeća, za naš portal govori Uroš Lončar VD. direktor JKP Tržnica.

Da li ima gužvi na novosadskim pijacama?
Novosadske pijace su oduvek bile mesto okupljanja velikog broja ljudi, kako zakupaca tako i kupaca Novosađana. Nije to samo prostor gde se obavlja trgovinska delatnost, već su to i mesta na kojima se komšije viđaju i druže, svojevrsni uslovno rečeno „ventil“ u savremenom ubrzanom načinu života. Međutim, pandemija virusa „Kovid 19“ u značajnoj meri je promenila način života. Poštujući propisane mere, novosađani su značajno smanjili kretanje što se i odrazilo na posetu pijacama. Ipak, nadamo se brzom kraju Korone i povretku života u raniju svakodnevnicu .

Pijačana delatnost je mnogo trpela od početka pandemije. Koliko novo uvedene mere trenutno utiču na zakupce i kupce u Tržnici?

Nažalost, kako smo prethodno naveli, pandemija virusa Korona je značajno uticala na pijačnu delatnost. Na samom početku pandemije, tokom marta i aprila 2020. godine, pijace nisu mogle da obavljaju svoju delatnost. Ipak počev od maja meseca, zakupci i kupci se polako vraćaju na pijace. Novo uvedene mere, ponovo su ograničili poslovanje određenih grupa zakupaca, pre svega ugostitelja. Kroz razgovore sa zakupcima pokušavamo da zajedno pronađemo modalitete saradnje kako bi se posledice prekidanje obavljanja delatnosti u izvesnoj meri umanjile. Podsećamo, da je JKP „Tržnica“ tokom 2020. godinu u dva navrata izlazila u susret zakupcima sa umanjenjem određenih iznosa zakupa, čime je podržala pakete mera pomoći privredi donešene od strane rukovodstva Grada Novog Sada.

Da li se poštuju mere Kriznog štaba?

Sve propisane mere usvojene sa ciljem sprečavanja širenja pandemije virus Kovid 19 se u potpunosti primenjuju. Kako se može videti na samim pijacama, svi zakupci i kupci primenjuju sve propisane epidemiološke mere, pre svega vezano za nošenje maski, obezbeđivanje dezinfekcionih sredstava i dr. Pored toga, zaposleni JKP „Tržnica“ konstatno vrše kontrole poštovanja mera, kako zakupaca tako i kupaca i slobodno možemo reće da su pijačni prostori bezbedno mesto za kupovinu prehrambenih proizvoda. Lično sam u više navrata odlazio na pijace i učestvovao u pomenutim kontrolama.-Moramo priznati da smo zadovoljni rezultatima. Takođe, napominjemo da imamo odličnu saradnju sa inspekcijskim organima, kontakti su svakodnevni i očekujemo da će se tako i nastaviti.

Imate li u planu obnovu opreme, mehanizacije, objekata i ove godine iako je godina bila poprilično teška i to nam je svima jasno?

Naravno. Vidite, zahtevi samog tržišta kao i potrebe potrošača u velikoj meri nam nedozvoljavaju da uslovno rečeno „tapkamo u mestu“ u pogledu podizanja kvaliteta usluga. Vezano za 2021. godinu, JKP „Tržnica“ je predvidela nabavke rashladnih sistema, zatimkomora i tezgi, koje su direktno vezane za kvalitet obavljanja pijačne delatnosti. Pored toga, predviđene su nabavke mehanizacije, kamiona i traktora koji će imati funkciju podizanja nivoa higijene kao i podrške rada zimskoj službi. Svima je jasno da se navike potrošača menjaju, posebno u pogledu higijene. Ako obiđete pijace, možete uočiti da su one čiste na šta smo naročito ponosni, obzirom na veliki trud koji ulažu naši zaposleni angažovani u službi higijene.

 Koliko je važna podrška koju dobijate od Grada?

Moramo istaći da Grad Novi Sad gotovo u potpunosti podržao razvojnu funkciju preduzeća, odnosno same pijačne delatnosti. Već duži niz godina Grad Novi Sad izdvaja značajne sredstva kako bi pijačni prostori zaista bili ogledna mesta za prodaju prehrambenih proizvoda. Pored uobičanih ulaganja u tezge i vitrine, odnosno mehanizaciju, Grad Novi Sad je u predhodnom peridu podržao i izradu savremenog softvera za elektrnsku naplatu, koji je prvi takve vrste u regionu. Radimo na tome, da se pijačna delatnost organizuje i u manjim naseljenim mestima van centra Novog Sada a sve sa ciljem da benefite takvog vida usluge pružimo što većem broju Novosađana.Nadamo se da će naredne godine doneti i ulaganja u rekonstrukciju neke od pijaca u gusto naseljenim delovima Grada Novog Sada, koje po kapacitetu možda ne zadovoljavaju potrebe istih. Takođe, uz koordinaciju sa odgovarajućim gradskim službama i rukovodstvom grada Novog Sada, u toku je proces iznalaženja adekvatne lokacije za preseljenje „Kvantaške“ pijace, koja bi u potpunosti odgovorila zahtevima tržišta.

Već neko vreme ste na poziciji VD JKP „Tržnica“ Novi Sad, koliko ste zadovoljni što se vas lično tiče kako stvari napreduju?

Dolazak na rukovodeće mesto u JKP „Tržnicu“ u oktobru 2020. godine za mene je predstavljao lični izazov i naravno zahvalan sam na ukazanom poverenju od strane Gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Uz sveobuhvatno angažovanje resursa u preduzeću kako ljudskih tako i materijalnih, uspevamo da odgovorimo svim zahtevima pijačnog poslovanja i u ovako teškim uslovima kao što je pandemija virusa „Kovid 19“. Lično se nadam da će se situacija ubrzo promeniti, tako da će fokus našeg angažovanja preusmeritika razvojnim projektima.

Da li ste zadovoljni stanjem koje je ostavio vaš predhodnik?

U potpunosti možemo biti zadovoljni poslovanjem JKP „Tržnica“ u predhodnim godinama. Upravo je kontinuitet domaćinskog odnosa prema preduzećudoprineo i uspešnom poslovanju Tržnice. Preduzeće je duži niz godina ostvarivalo pozitivne finansijske rezultate, nije kreditno zaduženo, a prisutanje i blagi trend smanjivanja broja zaposlenih. Takođe, zahvaljujući Gradu Novom Sadu, „Tržnica“ raspolaže svom neophodnom opremom koja joj omogućava da zadovolji visok nivo kvaliteta usluga koje pruža građanima Novog Sada, kako zakupcima tako i kupcima.

Nedavno ste sklopili sporazum sa još četiri pijace Vojvodine? Koliko su ovakva iskustva važna za unapređenje rada svih preduzeća?

Možemo da se pohvalimo da smo u februaru ove godine potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa JKP „Subotičke pijace, AD „Tržnica“ i JKP „Prostor“ iz Sombora, koji takođe obavljaju pijačnu delatnost na području svojih opština. Sporazum je pre svega baziran na razmeni znanja i iskustava kao i saradnji na polju promovisanja pijačne delatnosti i slično. Moramo biti svesni da samo kroz razmenu iskustava, odnosno zajednički nastup na polju propagande možemo formirati svest kod naših građana šta su to prednosti kupovine na pijacama.Pred nama je zadatak da izgradimo svest kod građana o tome da na pijacama uvek mogu kupiti sveže i kvalitetne poljoprivredne proizvode. Da ponovim, pijace nisu samo mesto gde se mogu kupiti prehrambeni ili poljoprivredni proizvodi. One su mnogo više o toga. Pogotovu na primeru „Najlon“ pijace u Novom Sadu možete u potpunosti razumetiiskustvo pijačne kupovine.

Navikli smo da Tržnica ima stalno kulturno muzičke manifestacije, sada je to sve stopirano, zbog pandemije, da li je u planu da se sve to nastavi, možda imate nove manifestacije u planu?

„Tržnica“ je uspela da nizom manifestacija u ranijem periodu predstavi pijace u jednom drugačijem svetlu. Upravo na tome insistiramo, da su pijace i mesto okupljanja mladih, kao i svih drugih naših sugrađana. Možemo samo da izrazimo nadu da će se pandemija virusa „Korona“ u kratkom vremenskom roku i okončati, a manifestacije i koncerti će ponovo biti deo našeg uobičanog druženja. Takođe, istakao bih da je JKP „Tržnica“ u više navrata podržala različite vidove humanitarnih akcija, na šta smo naročito ponosni.

Imate li nešto da poručite zakupcima novosadskih pijaca?

Iskoristio bih priliku da još jednom uverimo zakupce da će JKP „Tržnica“ nastojati da u svakom pogledu pomogne zakupcima, kako na planu održavanja visokog nivoa higijene i drugih fitosanitarnih uslova, tako i na polju promovisanja prednosti kupovine proizvoda na pijačnim prostorima. „Tržnica“ nije monopolističko preduzeće, izloženi smo jakoj tržišnoj utakmici, posebno sa velikim brojem „Mega“ marketa koji su sa razvojem tržišta došli u naš grad. Svesni smo da imamo društvenu odogovornost i predstavljamo institucionalni okvir za poslovanje velikog broja malih proizvođača. Mislim da imamo znanje i iskustvo da uspešno odgovorimo tržišnim zahtevima i u narednom periodu.

Foto: Privatna arhiva

Autor: Ivana Knežević

 

Zabranjeno preuzimanje sadržaja u celosti ili njegovih delova i dalja redistribucija bez dozvole vlasnika autorskih prava i linkovanja na sajt.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here