Uskoro nova sednica kriznog štaba, Kon se nada uvođenju restriktivnijih mera

Sednica Kriznog štaba trebalo bi da bude održana ove nedelje, a dr Predrag Kon kaže da se medicinski deo zalaže za uvođenje restriktivnijih mera u pogledu smanjivanja kontakata koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

On je za RTS izjavio da je medicinski deo Kriznog štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da insistiraju na sprovođenju onoga što su predložili i prošli put.

– Od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije. Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje – naglasio je Kon.

Istakao je da nije povećan ni obuhvat imunizacije.

– Ona se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno. Trebalo bi najamnje deset puta više – naveo je epidemiolog i dodao da će u takvoj atmosferi biti održana sednica Kriznog štaba i da se nada da će doći do nekih pomeranja jer je epidemiološka situacijea vanredna, a povremeno i katastrofalna, a da je trajni izlaz iz trenutne situacije samo vakcinacija.

Doktor Kon kaže da medicinski deo Kriznog štaba zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

– Istovremeno smo tražili da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi – sve što bi sprečilo masovno zaražavanje koje nam se dešava – rekao je on i istakao da bi i sa takvim merama rezultati videli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do predaha jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.

Dodao je daje skeptičan da će takve mere biti usvojene, ali da veruje da će biti reči o kovid propusnicama i da očekuje da će one početi postupno da se uvode.

– Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima – istakao je dr Kon.

Napomenuo je da dolazi zima, koja je inače pogodna za respiratorne viruse, kao i sezona slava, što je takođe prilično nepovoljno. Ponovio je da je broj umrlih svakako daleko veći od onog koji se registruje, što je posledica različitih načina praćenja.

Kazao je da virus traži prostor među osetljivima i da ih nalazi među onima koji imaju najviše kontakata – među nevakcinisanima starosti između 30 i 55 godina.

– Najmanje su vakcinisani oni ispod 30 godina i oni će tek najmasovnije da se zaražavaju jer virus stalno traži prostor. Posebno to važi i za mlade starosti od 12 do 18 godina. Formira se neka vrsta vršnjačke solidarnosti što je potpuno naopaka stvar. Stvara se utisak da je kul biti nevakcinisan – zaključio je epidemiolog u gostovanju na RTS-u.

izvor fotografije

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS