Uspehom u osnovnoj školi nezadovoljno 44 odsto učenika

List u današnjem izdanju donosi rezultate istraživanja prema kojim od 800 đaka beogradskih osnovnih škola čak 44 odsto učenika nije zadovoljno uspehom u školi, skoro 17 odsto društvom u školi, a sedam procenata načinom života u porodici.
 
Nešto manje od trećine đaka imaju lične probleme koje ne mogu sami da reše, svaki peti ono što ih muči ne može da poveri svojim drugovima, a četvrtina ni svojim roditeljima, niti sa njima mogu otvoreno da razgovaraju, jer smatraju da im ne posvećuju dovoljno vremena.
 
Malušić je kazao da više od polovine učenika svoj veliki problem ne bi ispričalo nastavnicima jer u njih nemaju poverenja.
 
On je kazao da je jedno od pitanja u upitniku bilo da kada su neraspoloženi i nesreći da li pomišljaju da uzmu neko sredstvo da im se vrati raspoloženje i snaga i da se lepo osećaju, oko tri odsto učenika je odgovorilo da treba da uzmu to sredstvo.
 
„Na pitanje da li to sredstvo koristite neko od tvojih drugova 5 odsto ispitanih đaka odgovara potvrdno. Sedam odsto učenika je reklo da su im ta sredstva nudili dileri, a jedan odsto priznao da ih već koristi“, kazao je Malušić i dodao da je identično istraživanje o uzrocima koji mogu dovesti do bolesti zavisnosti sproveo 2004. godine kada su rezultati za nijansu bili povoljniji.
 
Đaci koji su nezadovoljni sobom, svojim radom i uspesima, koji sebe smatraju nesrećnim, odbačenim od drugova i roditelja, koji nemaju dovoljno poverenja u bliske osobe, a imaju lične probleme koje ne mogu sadi da reše, vrlo pogodne i povodljive ličnosti razna iskušenja, pa i uzimanje droge i raznih opijata, naveo je Malušić.
 
Istakao je da je potrebno stvoriti uslove za angažovanje što veće broja učenika u vannastavnim aktivnostima, pre svega u sportskim kako bi učenici zadovoljili svoja interesovanja i ispoljili kreativnosti.
 
Autor: Beta
Photo: Pixabay