Početak Gradske vesti Uspešno održan teći po redu međunarodni događaj u opštini Irig u okviru...

Uspešno održan teći po redu međunarodni događaj u opštini Irig u okviru projekta TIE-BREAK

31
0

U okviru međunarodnog projekta „Teambuilding In Europe – Building and Renewing Athlete’s Key Competences“ (TIE-BREAK), koji je podržan u okviru Erasmus+ sport programa, od 15. do 18. juna 2024. godine u AP Vojvodini, Srbija je održan niz aktivnosti. Ovaj projekat, koji okuplja učesnike iz Kipra, Italije, Mađarske, Malte i Srbije, ima za cilj unapređenje ključnih kompetencija među sportistima kroz razne aktivnosti i događaje.

Domaćin događaja u Srbiji bio je Razvojni centar Vojvodine, a učesnici su imali priliku da se upoznaju sa bogatom kulturom i tradicijom ovog regiona. Program je započeo dolaskom i smeštajem učesnika u hotel Fruške terme i svečanom večerom u restoranu Stari Orah u Vrdniku, gde su se gosti iz inostranstva upoznali sa lokalnom kuhinjom.

Tokom boravka, učesnici su posetili kulturne znamenitosti Iriga, uključujući Mihizovu kuću – muzej, Prvu srpsku čitaonicu, crkvu Svetog Nikole i manastire Novo i Staro Hopovo. Ova poseta je bila prilika da se strani gosti upoznaju sa bogatom istorijom i kulturnim nasleđem Srbije.

Jedan od najzanimljivijih događaja bila je „Šumska gozba“ održana 17. juna 2024. godine na izletištu PTT Brankovac u Nacionalnom parku Fruška gora. Ova manifestacija je uključivala večeru tokom koje su poslužena hrana koja je izradjena od domaćih prozivoda i radinosti sa posebnim elementima šumskih proizvoda (pečutke, bobičasto voće, lekovito bilje i dr.) i piće iz lolanih domaćinstava iz Iriga kao i vino vinarije Kovačević, takmičenje u slaganju kule od čokanja/kukuruzovine i dokoličarenje oko logorske vatre uz prelepe zvuke i glas lokalne umetničke grupe, stvarajući nezaboravne uspomene za sve učesnike.

Pored ovih aktivnosti, učesnici su posetili spomen obeležje Sremskog fronta u Šidu, gde su imali priliku da se upoznaju sa istorijskim značajem ovog mesta. Takođe, posetili su i restoran „Košuta“ u Moroviću, gde su uživali u autentičnom ambijentu i lokalnim specijalitetima, kao i znamenitu Titovu vilu.

Poseban akcenat stavljen je na sportske aktivnosti, pa su učesnici učestvovali u turniru ženske odbojke „Trofej Srema 2024“ u Šidu koji je organizovan od strane tri sportska kluba STARS iz Iriga, RESTART iz Novog Sada i MAKS iz Šida. Takmičenje je prošlo u prijateljskoj atmosferi, a najbolji timovi su nagrađeni medaljama i plaketama.

Jedna od posebnih atrakcija bila je poseta Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi, gde su učesnici uživali u vođenoj turi kroz istorijske i kulturne znamenitosti grada. Ova poseta omogućila je učesnicima da steknu širu sliku o bogatoj kulturnoj baštini Srbije.

Pored sportskih i kulturnih aktivnosti, učesnici su imali priliku da posete specijalni rezervat prirode Zasavica, gde su uživali u vožnji čamcem i safariju kroz prirodne lepote rezervata.

Završetak boravka u Srbiji obeležen je konferencijom održanom u hotelu Fruške Terme, gde su učesnici razmenili iskustva i predstavili rezultate svojih aktivnosti na temu „Evolucija inkluzije žena u odbojci: istorijske perspektive i savremene ikone“. TIE-BREAK projekat se nastavlja, a sledeći sastanak biće održan na Kipru.

Projekat TIE-BREAK još jednom je pokazao koliko su međunarodne inicijative važne za razvoj sporta, turizma i kulturnu razmenu i promociju našeg regiona na međunarodnoj sceni. Razvojni centar Vojvodine izražava zahvalnost svim učesnicima i partnerima na uspešnoj realizaciji ovog dela projekta i raduje se nastavku saradnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here