Usvojen rebalans budžeta u Subotici

Skupština grada Subotice uvojila je danas odluku o rebalansu budžeta, po kojoj je obim gradske kase oko osam milijardi dinara, a ono što je zanimljivo je da se odustalo do zaduživanja kod poslovnih banaka…


Kao argument za rebalans vladajuća većina navodi tranfere sa viših nivoa vlasti, ostvarene su značajne uštede na rashodovanoj strani, koje će, po rečima čelnika grada, biti preusmerene na investicije. Na kritike opozicije da je budžet predimenzioniran, vlast odgovara obećanjem da će njegovo ostvarenje biti kao i prošle godine – oko 90 odsto.

– Zna se kakavo je ostvarenje budžeta bilo pre tri ili četiri godina a kakvo prošle godine. Optužbe da je budžet predizborni nisu tačne, on je investicioni, trudiloi smo se da smanjimo rashode a povećamo ulaganja – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban – Dolaze nam sredstva sa viših nivoa vlasti, prebacuju se sredstva sa jedne na drugu stavku. Grad je sve svoje obaveze servisirao u roku, nije koristio budžetske rezerve i ne planira da se zadužuje kod poslovnih banaka.

S druge strane, opozicija poručuje da se iz izveštaja vidi nizak nivo ostvarenja, te da je od početka budžet bio preuveličan.

– Ono što smo poručivali u decembru pokazuje se kao tačno.Budžet je predimenzioniran, čuli smo da je ostvarenje budžeta oko 32 odsto i nije realno očekivati da on bude ostavren kako se najavljuje, biće dobro ako to bude 75 odsto – smatra Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su i Plan detaljne regulacije za izgradnju Gradskog stadiona, koji je preduslov za najavljenu obnovu stadiona.