Početak Gradske vesti Uvođenje veštačke inteligencije u turizam: Novi projekat Srbije i Mađarske

Uvođenje veštačke inteligencije u turizam: Novi projekat Srbije i Mađarske

24
0

Novi prekogranični projekat između Srbije i Mađarske pod nazivom „Smart tourism: The joint future of Pannonian region“ donosi inovaciju u turizam. Cilj projekta je uvođenje veštačke inteligencije (AI) koja će kreirati personalizovane turističke programe za posetioce regije. Nosilac projekta je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, uz podršku Ekonomskog fakulteta u Subotici i Evroregionalne razvojne agencije DKTM iz Mađarske.

Ova platforma, koja će se razvijati u okviru projekta, koristiće AI kako bi turistima ponudila programe u skladu sa njihovim ličnim interesovanjima i preferencijama. Na osnovu podataka o interesovanjima, navikama u ishrani, životnom stilu, afinitetima ka muzici, kulturi ili istoriji, svaki turist će dobiti jedinstveni itinerar. Na primer, ako turista unese da je vegan u četrdesetim godinama koji voli folklor i banje, AI će generisati optimalan plan putovanja i aktivnosti prilagođen toj osobi.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, istakao je značaj ovog projekta: „Projektom je predviđeno da se napravi 16 punktova na teritoriji regije i turisti će moći da, uz upotrebu veštačke inteligencije i platforme koja se kreira prema sopstvenom nahođenju, definišu upravo ono što ih interesuje, da imaju jasnu informaciju gde se to što njih interesuje nalazi. To je nešto što predstavlja jednu ogromnu novinu i nadam se da ćemo podstaći i druge zemlje u regionu da nam se pridruže” – rekao je Ivanišević

Ivanišević je takođe naglasio da je ovo prvi projekat ove vrste u regionu, uključujući sve balkanske zemlje, koji briše granice između dve države kako bi se kreirala zajednička turistička ponuda uz pomoć veštačke inteligencije. Projekat je finansiran sa 1,3 miliona evra iz fondova Evropske unije i planiran je da traje dve godine.

Partneri na projektu, Ekonomski fakultet u Subotici i Evroregionalna razvojna agencija DKTM iz Mađarske, rade na razvoju moderne baze podataka koja će uključivati informacije o najznačajnijim restoranima, turističkim atrakcijama, mestima za razgledanje i istorijskim lokacijama u prekograničnom regionu.

Prof. dr Ivana Medved, prodekan za finansije na Ekonomskom fakultetu u Subotici, pojasnila je ulogu fakulteta: „Naš cilj je da primenom tehnologija veštačke inteligencije izgradimo platformu koja će biti osnova za razvoj pametnog turizma. Naša uloga je jasno definisana i pružamo profesionalnu i operativnu podršku za ostvarenje ciljeva ovog projekta.

Ester Čokaši iz Evroregionalne razvojne agencije DKTM dodatno je pojasnila kako će AI funkcionisati: „Ako turista unese podatke da ima 40 godina, da je vegan, i da voli folklor, AI će na osnovu tih informacija kreirati personalizovan program i raspored prilagođen toj osobi.“

Projekat „Smart tourism: The joint future of Pannonian region“ ima za cilj da unapredi turističku ponudu regije, poveća privlačnost destinacija i poboljša iskustvo turista kroz inovativne tehnologije, čineći turizam dostupnijim i prilagođenijim individualnim potrebama posetilaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here