Početak Gradske vesti Vakcine protiv gripa dostupne od 15. oktobra širom Srbije

Vakcine protiv gripa dostupne od 15. oktobra širom Srbije

45
0

Vakcine protiv sezonskog gripa su nabavljene i u toku je njihova distribucija širom Srbije, a vakcinacija će početi od utorka, 15. oktobra, kažu u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Prvi put ove godine obezbeđena je i četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

– Naši građani će imati ovu najsavremeniju vakcinu kao što je imaju i sve razvijene zemlje u svetu – rekla je za Tanjug epidemiolog u Institutu „Batut“ Darija Kisić Tepavčević i naglasila da je vakcinacija najefikasniji način zaštite od gripa.

Kako je navela, ove godine je nabavljeno 290.400 doza vakcine čiji je proizvođač francuska kompanija „Sanofi Paster“. Ona je dodala da je kupljeno 50.000 doza vakcina više nego lane zbog velikog interesovanja građana i povećanja svesti o značaju vakcinacije.

Kisić Tepavčević je apelovala na sve osobe koje su pod povećanim rizikom za nastanak komplikacija ukoliko dođe do infekcije da se u narednim danima vakcinišu i navela da je potrebno dve do tri nedelje da se stvori imunitet koji bi organizam zaštitio od infekcije. Napomenula je da su hronični bolesnici, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom isuficijencijom, malignim oboljenjima i trudnice u povećanom riziku za nastanak komplikacija, čak i smrtnog ishoda ukoliko dođe do infekcije.

Epidemiološkinja iz „Batuta“ je rekla da pravo na vakcinaciju o trošku države imaju upravo rizične grupe, kao i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, prenosi RTV.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here