Violinista Stefan Milenković predložen za Februarsku nagradu

Na sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada odlučeno je da će violinista Stefan Milenković biti predložen za dobitnika Februarske nagrade za 2022. godinu.

Ovaj predlog će biti upućen Skupštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice Skupštine grada na svečanoj sednici gradskog parlamenta.

Na današnjoj sednici predloženo je i da novčani deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Inicijativu su podneli Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženje građana Valmaro trio, za izuzetnu posvećenost  gradu kao i veliku želju za doprinosom u daljem razvoju kulturne i obrazovne scene.

U inicijativi se navodi i da su vidljivi mnogobrojni benefiti Stefanovog prisustva u Novom Sadu, kao što su kursevi koje je držao i koji su doveli izuzetne mlade talente iz cele Evrope u Novi Sad, dok je festival kamerne muzike Blisko okupio vodeće svetske i domaće umetnike, koji su pored koncerata održali kurseve i započeli saradnje koje se nastavljaju.

Pod okriljem Akademije umetnosti u Novom Sadu oformljen je ansambl Kamarata Akademika, koji je Milenković promovisao kroz zajedničke koncerte u regionu, što je dovelo do toga da postane zvanični gradski kamerni orkestar Kamarata Novi Sad sa stabilnom koncertnom sezonom.

Stefan Milenković je jedan od najistaknutijih violinista svoje generacije, sa nastupima u najslavnijim koncertnim dvoranama i gala koncertima širom sveta, mnogobrojnim svetski priznatim umetnicima i simfonijskim orkestrima.

Dobitnik je mnogih svetskih priznanja i nagrada sa međunarodnih takmičenja, a njegova diskografija uključuje nekoliko izdanja. Pored toga bavi se i pedagoškim radom,predavajući na nekoliko univerziteta i škola.

Skupština grada ovo priznanje dodeljuje građaninu, povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima.