Početak Vase Price Vojvođansko selo koje je dalo 39 doktora nauka i 37 reprezentativaca

Vojvođansko selo koje je dalo 39 doktora nauka i 37 reprezentativaca

584
0
Selo Gajdobra u Opštini Bačka Palanka jedinstveno je i predstavlja fenomen jer iz njega potiče 39 doktora nauka. Od kojih je 19 univerzitetskih profesora, tri akademika i svetski priznati astrofizičar. Iz Gajdobre potiče i čak 37 reprezentatica.

Prema poslednjem popisu ovo zanimljivo selo je imalo oko 2560 stanovnika. Žitelji ovog mesta su potomci herčegovačkih kolonista koji su došli sa prostora Nevesinja, Trebinja, Mostara, Stoca i Ljubinja.

U Gajdobri ima nekoliko fabrika koje zapošljavaju oko 1.200 ljudi. Najveća proizvodi 70 miliona čarapa godišnje i sve izvozi. Stopa nezaposlenosti je na minimumu.

Gajdobra nema srednju školu a opet ovo selo je poznato pod nazivom Srpska Sorbona. 

Dr Jovo Radoš, bivši predsednik Karate saveza Jugoslavije navodi da u ovom selu postoji konstantna potreba za nadmetanjem, za uzdizanjem, za postizanjem viših ciljeva i za napredovanje u svojim oblastim.

Stojan Dangubić ističe da je veliki broj, čak preko 18 reprezentativaca u rukometu. Kada je u pitanju košarka, tu su najpoznatiji igrači – Mirko Milićević, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić.

Prvi državni reprezentativac iz Gajdobre je bio pokojni Danilo Zirojević, i to u hokeju na travi. Odmah posle njega, džudista Risto Lučić i rukometaš Spaso Janjić, koji je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 38 utakmica.

U selu se i dalje propoveda o njihovom prvobitnom zavičaju i obraz svake porodice pažljivo se čuva. „Potomstvo pamti svoje pretke, jer gde nema te veze potomstva i predaka, onda sve propada“, ističe Jovo Radoš.

Ono što je još zanimljivo jeste i to da je selo dalo i dva ministra. Slavko Gordić koji je bio ministar za kulturu i prosvetu u Vladi Republike Srpske. Takođe, među istaknutim intelektualcima je i Spaso Komad koji je bio potpredsednik vojvođanske vlade.

Izvor: Telegraf.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here