Početak Gradske vesti Volonteri ovog leta održavaju prirodu Fruške gore

Volonteri ovog leta održavaju prirodu Fruške gore

30
0

 

Tokom dve sedmice, učesnici Međunarodnog volonterskog kampa „Planinski duh“ uklanjaju žbunje i nisko rastinje koje je zbog nedostatka ispaše i košenja proteralo glavni plen kritično ugroženih orlova krstaša – tekunice.
 
„Orlovi krstaši su nestali sa Fruške gore pre dve godine. Danima već krčimo žbunje sa pašnjaka i nismo videli ni jednu tekunicu. Pored toga što ugrožene vrste gube svoje stanište i preostali stočari iz Male Remete uskoro neće imati pašnjak gde bi napasali svoju stoku“, rekla je Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodala da se upravo zbog toga trude da, tokom trajanja kampa, pomognu meštanima i da zajedno učine nešto korisno za prirodu i ljude.
 
Stepski pašnjaci su jedan od najugroženijih tipova staništa. Vojvodina je u prošlosti bila mozaik slatinskih i stepskih travnih predela koji nestaju zbog snažnog pritiska poljoprivrede, zamiranja tradicionog stočarstva, preoravanja i zarastanja. Sa nestankom pašnjaka nestale bi i poslednje oaze koje su pored svoje koristi za čoveka od velike važnosti za brojne ugrožene vrste, dodaju u DZPPS.
 
„Došao sam na kamp sa željom da upoznam srpsku kulturu, volontere iz svih krajeva Evrope i da pomognem ugroženim vrstama. Presrećan sam jer su mi se sve tri želje već ostvarile. Meštani iz Male Remete su divni, svaki dan nas obilaze, donose nam hranu, koja je preukusna. Moram da pohvalim Ljilju iz ‘Fruškogorske lugarnice’ i našeg druga Boćka koji nam puno pomažu. U Portugal ću poneti lepe uspomene, osećaj da sam učinio nešto korisno za prirodu, kao i da sam stekao prijatelje iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Turske, Italije, Bugarske, Španije i Srbije“, rekao je nasmejani Jose Miguel Botica Rodrigues iz Portugala.
Autor: 021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here