Početak Gradske vesti Vozači u Srbiji plaćaće veće putarine od 10. jula

Vozači u Srbiji plaćaće veće putarine od 10. jula

15
0

Od 10. jula vozači u Srbiji će plaćati više putarine, sa najvećim iznosom za rutu od Beograda do Dimitrovgrada – 1.670 dinara. Korisnici elektronske naplate dobiće popust od 6%, dok će kamioni sa motorima „EURO 6“ imati popust od 10%, saopštio je ministar saobraćaja Goran Vesić.

Nove cene putarina stupaju na snagu od ponoći, povećane za oko 10%. Vozači će sada plaćati 500 dinara za putarinu od Beograda do Šida (umesto dosadašnjih 450 dinara), 560 dinara od Obrenovca do Preljine, i 800 dinara od Beograda do Subotice. Najviša putarina od Beograda do Dimitrovgrada iznosi 1.670 dinara.

Vesić je najavio da će Vlada Srbije do kraja godine osnovati preduzeće za naplatu putarine na brzim saobraćajnicama, jer će se od sledeće godine naplata proširiti na ove puteve. Do kraja godine biće završena deonica Šabac-Loznica (54 km), 2026. godine Fruškogorski koridor (47 km), a do sredine sledeće godine Dunavski koridor (skoro 69 km).

Naplata putarina za kamione preko 7,5 tona biće uvedena na određenim magistralnim putevima kako bi se sprečilo prekomerno opterećenje. Vesić je istakao važnost korišćenja tagova za bržu i efikasniju naplatu putarine, i najavio da će kupci tagova dobiti besplatnu putarinu u vrednosti taga.

Biće uvedeni i popusti za električne automobile. Do maja sledeće godine biće postavljeno 80 novih elektropunjača i 16 zelenih oaza na auto-putevima, a u naredne četiri godine ukupno 320 novih punjača. Prvih 30 punjača biće postavljeno do novembra ove godine, a na ulazima u Srbiju biće omogućeno punjenje kamiona vodonikom.

Srpski tagovi trenutno se mogu koristiti u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, a očekuje se i integracija sa Grčkom. Vesić je naveo da je cilj prilagoditi puteve novim potrebama kako bi ostali konkurentni za strance, s obzirom na to da kroz Srbiju prolazi veliki broj stranih vozila.

Ove godine se očekuje prihod od naplate putarine između 48 i 50 milijardi dinara, dok se u naredne dve godine očekuje prihod od 75 do 80 milijardi dinara.

Izvori: b92.net, nsuzivo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here