Vučić: Ne povlačim se pred nasilnicima

Članovi i pristalice Saveza za Srbiju i Udruženja “1od5miliona” okupili su se večeras ispred zgrade RTS-a, kako bi, prema današnjoj najavi, sačekali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će gostovati u emisiji Upitnik na toj televiziji.

Među okupljenima na ulazu iz Takovske ulice je i lider pokreta Dveri i jedan od vođa SzS-s Boško Obradović.

Kako javlja izveštač Tanjuga, koji se nalazi kod Pete beogradske gimnazije, ispred RTS iz Aberdareve ulice okupljena je druga grupa pristalica SzS, u kojoj su Marko Bastać i Borko Stefanović.

spred zgrade RTS okupljeni su sa pištaljkama, a mogu se videti i transparenti sa natpisima “Pljačka penzionera nije reforma”, “Kada ćete smeniti Malog”, “Zašto širite laži, huškate i delite narod”…

Obradović: Došao “da podržim studente”
Obradović je novinarima ispred RTS-a rekao rekao da su on i njegove pristalice došle da podrže studente iz Udruženja “1 od 5 miliona”, a ne zbog pritiska i napada na predsednika Srbije, kako su, kaže, pojedini mediji najavili, a Pink organizovao specijalnu emisiju, što je sve zajedno nazvao ludilom.

Obradović je, u istom tonu u kojem je ceo dan ironisao ukazivanja na moguće nerede pred RTS-om, rekao da su mediji “podigli atmosferu” samo zato što je nekoliko studenata najavilo da će na ulazima u RTS sačekati predsednika i postaviti mu jedno pitanje.

Na pitanje novinara TV Pink da li je normalno da pristalice Saveza za Srbiju kažu da treba ubiti Vučića, Obradović je upitao gde je to čuo i video.

Upitan da li je došao da se konačno izvini RTS-u za nasilan upad od pre nekoliko meseci, Obradović je novinaru Pinka rekao da ta televizijska kuća neće imati vremena da se izvini i da obećava da će ta televizija biti ugašena, a njen vlasnik Željko Mitrović završiti u zatvoru.

Ispred javnog servisa primetno je i pojačano prisustvo pripadnika MUP-a.

Kako su najavili iz “1od5 miliona”, tri studentkinje – Valentina Reković, Tea Vukadin i Nikolina Reković, stajaće na tri ulaza RTS kako bi predsedniku Vučiću, prema saopštenju, postavile po jedno pitanje.

Studenti su danas javno pozvali građane da od 19. 30 časova dođu ispred javnog servisa, a Obradović je tokom dana na svom tviter nalogu ironisao na temu Vučićevog gostovanja.

Lider Dveri je na Tviteru najpre preneo poziv “1 od 5 miliona” koji se pojavio na društvenim mrežama “Dođi i pitaj Aleksandra Vučića ono što RTS neće”, a potom je objavio: “Ko to kaže da Vučić ne sme večeras da dođe u 21 sat uživo na emisiju Upitnik na RTS jer ga ispred ulaza čekaju studenti i građani da ga nešto priupitaju”, a potom i pitanje “Hoće li doći u Upitnik na RTS u Takovskoj ili bežite da snimate u Košutnjaku?”.

Vučić: Biću na RTS

Predsednik Srbije ne sme da se povlači pred nasilnicima, uprkos pretnjama i pritiscima, jer tako pokazuje da ničija bezbednost u Srbiji ne sme biti dovedena u pitanje, rekao je Vučić u direktnom uključenju u specijalnu emisiju Pink televizije.

Vučić je zamolio svoje pristalice i sve građane koji su mu danas, kako je preneo, slali poruke podrške i iskazali spremnost da i oni dođu pred zgradu RTS-a – da ne dolaze, da bi se izbegli neželjeni scenariji.

“Neka oni dođu… ja strah nemam”, rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, dobio je poziv RTS da gostuje u večernjem terminu posle šest meseci i prihvatio ga je, jer je smatrao da je važno da iznese šta je urađeno i šta ćemo uraditi u narednom periodu, sada kada, kako ističe, otvaramo auto-puteve, povećavamo penzije i plate.

“Prihvatio sam poziv i biću na svom poslu, baš u vreme kada je zakazano okupljanje. Nisam snimao emisiju, kako su govorili, neću ići u Košutnjak ili u Palatu Srbije, biću u RTS”, rekao je on u telefonskom obraćanju za TV Pink.

On je rekao da to nije njegovo lično pitanje i nije pitanje za neodgovorne, već za odgovorne i slobodne ljude, da se pokaže da niko ne sme da ugrožava njihovu bezbednost.

“Nisam ja u pitanju”, istakao je on i rekao da je smešno kada iz dela opozicije kažu da žele samo da mu bude postavljeno nekoliko pitanja, jer on, kako kaže, svaki dan odgovara na njihova pitanja.

U pitanju je, kaže, pritisak, da pokažu da oni kontrolišu kretanje, život normalnih ljudi i da uteraju strah u kosti svima koji bi da se suprotstave narastajućem fašizmu Boška Obradovića.

“Ja taj strah nemam i ne verujem da oni mogu išta da urade, koliko god da ih se skupi. A i da mogu, moja odluka bi bila ista, zato što bi, ako bih kao predsednik Srbije dozvolio da se povučem i pobegnem pred nasilnicima i batinašima, onda Srbija ne bi postojala, ne bi joj bio potreban predsednik, ne bi bila slobodna i normalna zemlja. Pristojna Srbija će pobediti uvek, pa i večeras. Biću u studiju kada je najavljeno i ne moraju mnogo da žure, neću mnogo pre vremena da dolazim”, istakao je on.

Izvor: RTV