Početak Interviju Wine & DuR: Vino, edukacija, hrana i još mnogo toga

Wine & DuR: Vino, edukacija, hrana i još mnogo toga

78
0

Na radionici sa školom vina Wine & DuR imali smo prilike da uživamo u degustaciji vina pažljivo odabranih etiketa. Ova interaktivna radionica nas je dosta toga naučila o tome koji je posao somelijera, o istoriji vina, kako se degustira vino, sa čime se može sve vino upariti. Sertifikovani somelijeri Dušan Ubiparip i Uroš Vujić pored svog znanja koje su preneli na radionici, tokom takmičarskog dela su se potrudili da najbolji dobiju nagrade.

Kako je nastala ideja da se otvori škola Wine & DuR?

Dušan
Ideja škole Wine & DuR je nastala iz samog rada mene i Uroša u ugostiteljstvu, gde smo uvideli da ljudi koji vole da piju vina nemaju baš neko veliko predznanje, u smislu ne znaju kako da poruče bocu vina, ne znaju kako da opišu vino koje vole, imaju strah da probaju nove stvari.

Uroš
Nas dvojica smo sertifikovani somelijri koji žele da šire vinski svet odnosno vinsku kulturu i celu našu publiku da usmerimo ka probavanju novih stvari, probavanju naših autohtonih sorti. Ideja je da zajednica ljudi koji vole da piju vino i da uživaju u vinu da nauče nešto, da se družimo i da putujemo zajedno po vinarijama kako bismo što bolje približili vinski svet.

Koje je značenje reči somelijer a ko je degustator?

Dušan
Poenta je kod somelijera da ljudi često imaju predrasude šta je zapravo somelijer, misle da će da im se proda najskuplja boca vina. Somelijer je ključna uloga za širenje vinske kulture u restoranima, festivalima… Edukacija gostiju je jako bitna, somelijer treba da preporuči vina koja su nova na tržištu, mlada nova vina, da prepozna njihov potencijal.
Ukoliko gost poruči neku hranu a žele da popiju neko vini, somelijer stupa na snagu da predloži možda nešto bolje što bi se sklapalo sa tom hranom i da edukuje gosta, šta je vino, kakva je berba bila, da postoje vinarije sa tim istim vinima odnosno sortama i da probaju nove stvari.

Uroš
Degustatori su oni koji probaju u ovom slučaju vina, oni koji svesno konzumiraju hranu ili piće, razmišljajući o senzacijama i analizirajući ih dok se one odigravaju u ustima tokom uživanja istog, zato i postoje somelijeri kako bi na najbolji mogući ponudili i edukovali o novim vinima.

Uroš Vujić je sertifikovani somelier i vinski gurman, član Udruženja Someliera Vojvodine. Njegova ljubav prema vinima se ogleda u njegovoj spremnosti da svoja saznanja rado deli sa prijateljima. Spojivši svoju ljubav prema vinima sa digitalnim marketingom, Uroš ima za cilj da proširi vinsku kulturu i iz svog ugla doprinese njenom razvoju. Njegov inovativan pristup i kreativnost pomažu u stvaranju modernog i dinamičnog obrazovnog programa škole Wine & Dur
Uroš Vujić je sertifikovani somelier i vinski gurman, član Udruženja Someliera Vojvodine.
Njegova ljubav prema vinima se ogleda u njegovoj spremnosti da svoja saznanja rado deli sa prijateljima.
Spojivši svoju ljubav prema vinima sa digitalnim marketingom, Uroš ima za cilj da proširi vinsku kulturu i iz svog ugla doprinese njenom razvoju.
Njegov inovativan pristup i kreativnost pomažu u stvaranju modernog i dinamičnog obrazovnog programa škole Wine & Dur

Koji je najviši stepen edukacije somelijera?

Uroš
U vinskom svetu najveće zvanje je Master Somelijer i tu titulu ima oko 200 somelijera na svetu , sve ostalo su kursevi nižeg ranga svakako značajni za vinsku scenu, sertifikovani i priznati u svetu. Svaki kurs kao i svaka edukacija koju somelijer pohađa je jako bitna jer uvek se uče nove stvari, svakodnevno se ulaže vreme, trud i naravno novac na edukovanje jer se trendovi menjaju, vina se menjanu…

Šta sve somelijer treba da zna?

Dušan
Somelijer treba da zna apsolutno sve. Što se tiče ugostiteljstva, mora da zna „operaciju“, da oseti kada da priđe gostu kako bi ponudio vino, kakvo vino da ponudi gostu, da zna nešto o psihologiji da proceni gosta, da upari to vino sa hranom koju restoran ima, pre hrane da ponudi aperitiv kao piće dobrodošlice nakon toga da predloži dižestiv;piće koje bi bilo izuzetno lepo nakon degustacije vina. Treba da poznaje sva alkoholna i bez alkoholna pića, treba da poznaje marketing i tržište, geografiju, istoriju vina…

Da li vino može da se upari sa nečim još osim sa hranom?

Dušan
Vino može da se upari i samim sa sobom, kada kažem sa samim sobom mislim na unutrašnji mir; dovoljna je jedna čaša vina nakon stresnog dana na poslu kako bi odvojili koji minut za sebe, uparivanje sa mirom.
Uroš
Probajte razne kombinacije, i uvek prvo uzmite zalogaj hrane, dok je u ustima treba razmišljati o samom ukusu i strukturi zalogaja, a potom, na prazno nepce popiti gutljaj vina, takođe ga „analizirati“, i popiti, posle čega, ako je ostao ukus hrane, znači da je jelo jače od vina, a ako je ostalo vino, znači daje vino nadjačalo hranu.
Dušan
Jedna od zanimljivih radionica koje ćemo u budućnosti imati jeste uparivanje pizze i vina. Kroz pažljivo birana vina, koja se odlikuju raznovrsnim aromama i karakteristikama, ponudićemo vam mogućnost da svaki tip pizze bude unapređen i upotpunjen jedinstvenim vinom koje istovremeno naglašava specifičnosti svakog sastojka na pizzi.

Dušan Ubiparip je sertifikovani somelier i veliki ljubitelj vina, trenutno je korporativni sommelier u Creative Restaurant Group i član Udruženja Someliera Vojvodine. Kroz školu Wine & Dur, njegova misija je da proširi vinsku kulturu i podeli svoje znanje sa svim ljubiteljima vina, bez obzira na njihov nivo znanja.
Dušan Ubiparip je sertifikovani somelier i veliki ljubitelj vina, trenutno je korporativni sommelier u Creative Restaurant Group i član Udruženja Someliera Vojvodine.
Kroz školu Wine & Dur, njegova misija je da proširi vinsku kulturu i podeli svoje znanje sa svim ljubiteljima vina, bez obzira na njihov nivo znanja.

Koje vino vi preporučujete za opuštanje?

Dušan
Moj izbor vina zavisi od društva, energije, raspoloženja, klimatskih faktora, ali vino koje ja preporučujem svakako jeste neko lepo laganije lepršavo vino, cvetno mirišljavo vino kod belih vina, što se tiče crvenih vina Pinot Noir voćkast lagan bez prevelikog uticaja drveta, ukoliko pripremate hranu onda nešto kompleksnije.

Šta u budućnosti možemo očekivati od škole Wine & DuR?

Uroš
Sledeća radionica je posvećena Italiji koju spremamo je 27.02. (autohtone sorte, zanimljivost, istorija). Tokom marta obilazak vinarije u Karlovcima upoznavanje sa njihovim vinima, načinom proizvodnje itd. Nakon toga osnovna edukacija. Cilj nam je da upoznamo što vise polaznika sa vinskim bogatstvom naše zemlje a uz to da ih upoznajemo i sa autohtonim sortama drugih zemalja. Kombinujemo da jednom u toku meseca obiđemo drugu vinariju i jednom radimo osnovnu obuku i naprednu. Radimo isključivo sa polaznicima koji su bili kod nas na osnovnoj radionici pa pravimo u dogovoru sa njima.

Autor: Stojan Ćutilo

Foto: Wine & DuR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here