Početak Gradske vesti Za 78 odborničkih mesta u Novom Sadu 479 kandidata

Za 78 odborničkih mesta u Novom Sadu 479 kandidata

83
0

U Novom Sadu će se u nedelju održati izbori za republički, pokrajinski i gradski parlament, a Novosađani će, osim tri glasačka listića, imati i najveću izbornu ponudu kandidata za odbornike Skupštine grada jer je Gradska izborna komisija kompletirala spisak i odštampala listiće s 13 izbornih lista koje su predložile svoje kandidate za lokalni parlament.

Skupština grada Novog Sada ima 78 odborničkih mesta, a za te mandate konkurisaće 479 kandidata. Po konačno utvrđenom spisku, na glasačkom listiću će se naći liste: „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ kao prva na listiću, „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) –Dragan Marković Palma“ kao druga, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ kao treća, „Sasvim druga priča – Novosađani“ kao četvrta, „Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu)“ kao peta, „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“ kao šesta, „Istina – Adaviera – Ivana Vujasin“ kao sedma, „Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka“ kao osma, „Metla 2020“ kao deveta, Ruska stranka kao deseta, Ratni veterani za Srbiju kao jedanaesta, „Aleksandar Šapić – Pobeda za Novi Sad“ kao dvanaesta i „Zdrava strana grada“ kao trinaesta lista na glasačkom listiću koje će građani koji izađu na nedeljne izbore moći da biraju da ih predstavljaju u lokalnom parlamentu.

Jedina lista koja je zbog proceduralnih propusta ispala s ovog spiska su „Suverenisti“, odnosno kandidati Pokreta „Dosta je bilo“, jer je Upravni sud, potpupajući po žalbi, doneo odluku koju je GIK usvojio i odbacio listu „Suverenista“.

Predsednik Gradske izborne komisije Slobodan Milošević ističe da je Komisija pripremila kompletnu izbornu dokumentaciju koja je juče distribuirana na 197 biračkih mesta, koliko ih je određeno za izbore u Novom Sadu. Takođe, pravo da bira svoje predstavnike u gradskom, pokrajinskom i republičkom parlamentu ima 332.640 birača, koliko je utvrđeno zaključno s 5. junom ove godine.

– Najveći broj lista za lokalne izbore u Vojvodini prijavljeno je upravo u Novom Sadu, što je pokazatelj da su birači iz grada Novog Sada zainteresovani za ove izbore, pa očekujemo da će i veliki broj građana izaći na ove izbore – navodi Milošević za „Dnevnik“.

On je rekao da je GIK do izbora održao 45 sednica i da je u radu Komisije u stalnom i proširenom sastavu, u koji ulaze predstavnici proglašenih izbornih lista, vladalo saglasje jer je većina odluka doneta jednoglasno.

– Predstavnici devet izbornih lista prijavili su se da će koristiti javna sredstva za izbornu kampanju od 953.000 dinara. Liste koje ne pređu cenzusni prag od tri odsto glasova od ukupnog broja izašlih birača, moraće da vrati novce u gradski buyet – upozorava Slobodan Milošević.

Dodaje i da su svi članovi biračkih odbora prošli obuku i upoznati su s propisima i kako treba postupati da bude što manje propusta u samom radu biračkog odboru, kako u toku glasanja, tako i kod utvrđivanja rezultata izbora po biračkim mestima.

– Na članovima biračkih odbora je velika odgovornost jer od njihovog rada zavisi i naš dalji posao – ukazuje predsednik GIK-a.

Zbog velikog broja izbornih lista, očekuje se da će birački odbori u proširenom sastavu imati više od 9.800 ljudi, odnosno oko 50 ljudi po biračkom mestu, s tim što će se organizaciono prilagoditi potrebama prepodnevnog i popodnevnog glasanja, pa se očekuje da će u jednoj smeni biti u proseku oko 25 ljudi.

Što se tiče izbornih lista, samo su one okupljena oko Srpske napredne stranke i koaliciona lista SPS–JS-a podnele kandidature sa svih 78 kandidata za odbornike. Kandidate SNS-a je podržalo potpisima 3.619 građana, SPS–JS-a 2.407, 48 kandidata za odbornike SRS-a potpisima je podržalo 1.484 građana, „Sasvim drugu priču“ s 26 kandidata 833 građana, 40 kandidata „Vojvođanskog fronta“ podržalo je 1.436 birača, a 27 kandidata SVM-a 855 Novosađana. Sve ostale liste imaju po 26 kandidata, s tim što je listu „Istina – Adaviera“ svojim potpisom podržalo 806 građana, Koaliciju „Nek maske padnu“ 782, listu „Metla 2020“ 781, Rusku stranku 795, Ratne veterane 821, Aleksandra Šapića 811 i „Zdravu stranu grada“ 814 Novosađana.

Među tim strankama su tri manjinske – SVM, koja pripada mađarskoj nacionalnoj manjini, „Istina – Adaviera“, koja pripada vlaškoj nacionalnoj manjini, i Ruska stranka, koja pripada ruskoj nacionalnoj manjini. Pravo da bude tretirana kao stranka nacionalne manjine tražila je i lista „Ratni veterani za Srbiju“, i to kao stranka slovačke nacionalne manjine, ali je GIK odbio taj zahtev.

Birači će svoje favorite za novi sastav Skupštine grada Novog Sada zaokruživati na papiru rezeda boje, dok će kontrolni papir biti naranyast. Te boje su, objašnjavaju u GIK-u izabrane da bi se razlikovale od boje listića za pokrajinske izbore, odnosno republičke.

Štampano je 333.638 glasačkih listića, odnosno 0,3 procenta više od utvrđenog broja birača, kao i 200 kontrolnih listića za 197 biračkih mesta, od kojih su tri rezervna.

Iako će se 21. juna na glasačkom listiću naći 13 lista, od birača zavisi koliko će lista imati svoje predstavnike u gradskom parlamentu. Na proteklim izborima aprila 2016. godine od 16 lista koje su učestvovale, devet se našlo u Skupštini grada, među kojima i predstavnici tri manjinske liste, s tim što je na prethodnim izborima cenzusni prag bio pet odsto, a na ovim će biti tri.

Izvor: dnevnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here