Početak Politika Za međunarodna takmičenja mladih pet miliona dinara

Za međunarodna takmičenja mladih pet miliona dinara

43
0

Projekti koji su dobili sredstva su Kup Matematičke gimnazije – Fondacije “Almagi”, Međunarodno takmičenje iz fizike – Društva fizičara, Internacionalni turnir mladih fizičara – Društva za promociju i popularizaciju nauke i Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti “Dabar” – organizacije Informacione tehnologije – Udruženje profesora Srbije.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je neophodno obezbediti mladim ljudima Srbije da učestvuju na međunarodnim takmičenjima na kojima mogu da pokažu i razviju svoj talenat i znanje, predstavljajući svoju zemlju u najboljem svetlu.

Prilikom svečanog uručenja ugovora o realizaciji projekata za podršku međunarodnim takmičenjima predstavnicima nevladinih organizacija, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Matić je istakla da je podrška naročito važna u oblastima računarstva, informatike, matematike i fizike, koje predstavljaju bazu profesija budućnosti.

„Obaveza je države da ulaže u svoju najbolju decu. Ministarstvo nadležno za telekomunikacije u proteklih pet godina podržava njihove pripreme i nastupe na međunarodnim takmičenjima i uspesi koje oni ostvaruju su sjajni. Naši predstavnici redvono osvajaju medalje i u ovim oblastima su u istom rangu sa najrazvijenijim zemljama sveta”, poručila je državna sekretarka.

Dodala je i  da će ministarstvo nastaviti sa finansijskom i institucionalnom podrškom, ali da je važno i da drugi resori budu uključeni u negovanje i podsticanje mladih talenata, kao i privatni sektor.

Izvor: mtt.gov.rs