Za treće i četvrto dete 30.000 dinara mesečno; Majke sa troje dece: Ponovo smo diskriminisane

Između ostalog, za prvo dete majke će dobijati 100.000 dinara jednokratno, a za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine.

 
Za treće dete dobijaće se 12.000 dinara mesečno tokom deset godina, a za četvrto 18.000 dinara za 10 godina.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da će to državu u prvom trenutku koštati 12 miliona evra, a da se nada da će biti i više. Rekao je da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, a da je on juče doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku. 
 
Neke mere stupiće na snagu od 1. jula, ostale od početka naredne godine.
 
Srbija, rekao je Vučić, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a ako se ovakvi negativni trendovi nastave, do 2060. imaće između 3,9 i 5,5 miliona. Izneo je podatak da je 1950. godine u Srbiji bilo 163.297 beba, a 2017. godine skoro 100.000 manje, pri čemu danas imamo veći boj stanovnika. 
 
Upozorio je da će od broja rođene dece za 15-20 godina zavisiti održivost penzionog sistema, jer će deca koja su danas rođena tada uplaćivati u penzioni fond.
 
Kako je rekao, demografski problem imamo i na selu i u gradovima, a najmanje problema je u Novom Sadu, najviše zbog izbeglih ljudi koji su došli, zatim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Preševu.  
 
Udruženje Majke sa troje dece: Ponovo nas država diskriminiše
 
Udruženje Majke sa troje dece povodom ove vesti reagovalo je stavom da su majke sa troje već rođene dece ponovo diskriminisane.
 
„Sprovođenjem novih mera populacione politike, mi majke sa troje vec rođene dece smo ponovo diskriminisane, ponovo nije država vodila računa o nama, kao ni do sada. Nema reči o demografskoj naknadi do punoletstva trećeg deteta, nijedna reč nije rečena o Demografskom Fondu, koji je jos uvek u osnivanju, ponovo nas nema nigde. Od obracanja predsedika države se konstatno javljaju majke koje pitaju gde smo mi, da li mi zivimo u Srbiji, da li Srbija zna da mi postojimo, da li mi imamo pravo na nesto u ovoj Srbiji. Dužni smo majkama koje su zajedno sa nama skupljale potpise za peticiju za uvođeje demografske naknade, skupile smo samo 106.000 potpisa, da li je to malo da se peticija bar uzme na razmatranje ili nije“, navodi se u saopštenju tog udruženja.
 
Kako su dodale, one će nastaviti sa borbom za podršku države u društva.
 
Autor: Tanjug
Photo:Pixabay