Početak Gradske vesti Zadržavanje rituala pomeranja sata: Da li Evropa može postići dogovor?

Zadržavanje rituala pomeranja sata: Da li Evropa može postići dogovor?

32
0
Buddha Statue and sunset background

I ove godine, rasprava o pomeranju sata ostaje aktuelna, jer zemlje u Evropi još nisu postigle zajednički stav. To znači da će građani ponovno morati pomerati kazaljke dva puta u 2024. godini kako bi prilagodili svoje živote letnjem i zimskom računanju vremena.

Prelazak na letnje računanje vremena planiran je krajem marta. U noći sa subote 30. marta na nedelju 31. marta, kazaljke će se pomerati od 2.00 do 3.00 sata, obeležavajući početak letnjeg perioda kada se satovi pomeraju unapred.

Povodom ovog rituala, interesantno je podsetiti se da je novozelandski entomolog Džordž Vernon Hadson bio prvi koji je predložio pomeranje kazaljki na satu 1895. godine. Njegova teorija, bazirana na istraživanju prilagođavanja ljudi različitim uslovima, naglašava da je danju život čoveka bolji nego noću.

Prva praksa pomeranja sata bila je uvedena u Nemačkoj 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Iako je ova praksa postala široko prihvaćena, evropske zemlje još uvek nisu postigle konsenzus oko zajedničkog stava.

Dok rasprave traju, građani i dalje svedoče ovom ritualu pomeranja kazaljki, ostavljajući ih u iščekivanju da li će se u budućnosti stvoriti konačan dogovor o pitanju pomeranja sata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here