Započeo Festival Mentalnog Zdravlja

U Novom Sadu je počeo osmi po redu Festival mentalnog zdravlja, otvoren defileom učenika novosadskih srednjih škola i članova Udruženja „Doktori klaunovi„. Ovogodišnji Festival sveobuhvatno se bavi temom „empatija„, a u okviru svečanog otvaranja, glumci iz predstave „Državni posao“ su izveli skeč na ovu temu. Takođe su nastupili bend KC „Sklonište“ i orkestar „Dobri ljudi“, koji čine učenici Srednje opšte škole „dr Milan Petrović“. Organizacije koje pružaju psihološku pomoć i učestvuju u organizaciji Festivala su predstavile svoje aktivnosti u dvorištu Sokolskog doma.

Na otvaranju su se obratili direktorica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Snežana Ukropina, direktor Medicinske škole „7. april“ Đorđe Iskrin, predsednik Sokolskog društva Vojvodine Miroslav Kovačev i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić. Ona je istakla da Grad prepoznaje značaj Festivala i da već više od deset godina izdvaja sredstva za projekte koji doprinose promociji mentalnog zdravlja i prevenciji mentalnih poremećaja.

Unapređenje i očuvanje mentalnog zdravlja stanovništva ima veliki značaj, pogotovo nakon nemilih događaja iz maja meseca. Nikada kao danas, psihologija nije bila ovoliko potrebna da kao odgovorno društvo pronađemo, osnažimo i učinimo vidljivijim resurse na koje možemo da se oslonimo kako bismo prevazišli krizu. Drago mi je što je centralna tema ovogodišnjeg Festivala empatija koju svakodnevno moramo da razvijamo i kod dece i kod nas samih kako bismo mogli da pomognemo onima kojima je to potrebno. Pozivam naše sugrađane da odvoje vreme i prisustvuju nekom od programa Festivala gde će se na zanimljiv način upoznati sa važnim i korisnim temama“, izjavila je Dina Vučinić.

Festival mentalnog zdravlja se organizuje od 2016. godine, u saradnji Instituta za javno zdravlje Vojvodine sa relevantnim ustanovama i organizacijama, a podržavaju ga Grad Novi Sad i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Posetioci festivala, do petka 20. oktobra, imaće priliku da učestvuju u više od 40 raznovrsnih psiholoških i kreativnih aktivnosti koje unapređuju mentalno zdravlje pojedinca i zajednice, razvijajući empatiju i osetljivost koja je neophodna za međusobno razumevanje različitih društvenih grupa – dece, mladih, starijih, marginalizovanih, obespravljenih. Svi sadržaji su besplatni, a program je dostupan na ovom linku: http://izjzv.org.rs/app/FMZ/.