Početak Uncategorized Zatvara se Fantast, MK grupa odustaje od ugostiteljstva

Zatvara se Fantast, MK grupa odustaje od ugostiteljstva

362
0

Mnogo je dvoraca po Vojvodini kojima su zatvorena vrata i od 1. marta pridružiće im se i dvorac „Fantast“ kod Bečeja, zadužbina Bogdana Dunđerskog, ali ne iz razloga što je, kao većina zatvorenih, ruiniran.

Korisnik atraktivnog objekta, kupovinom PIK Bečej, postala je MK grupa koja više ne želi da se bavi ugostiteljstvom na ovoj lokaciji.

Takvoj odluci, nema sumnje, doprineli su aktuelni epidemiološki uslovi, ali i nerešena papirologija u vezi vlasništva zadužnine. Jer, dvorac nije bio predmet kupovine PIK Bečej, pošto je on pod upravom Matice srpske, kojoj je Bogdan Dunđerski svoju imovinu testamentom zaveštao, ali njihov zahtev Agenciji za restituciju i povraćaj imovine oduzete u postupku nacionalizacije nakon Drugog svetskog rata, još nije pravosnažno rešen.

Prema dopisu koji sam dobio od MK grupe, oni 28. februara izlaze iz dvorca, jer ne žele više da se bave ugostiteljskim poslom na toj lokaciji, ali neće dopustiti da se dvorac devastira, pošto će postaviti svoje obezbeđenje da čuva objekat. To je moguće, jer će ostali sadržaji u kompleksu PIK Bečej i dalje raditi – rekao je predsednik bečejske opštine Dragan Tošić.

Iako je dvorac na teritoriji Opštine Bečej, ova lokalna samouprava nema nad njim nikakve ingerencije, međutim, kako ističe Tošić, voljni su da se što hitnije nađe optimalno rešenje.

Ima zainteresovanih iz branše ugostiteljske delatnosti da preuzmu dvorac, ali pod uslovom da ga dobiju na duži vremenski period, kako bi im se isplatilo ulaganje. Prihvatamo obavezu da budemo posrednik u razgovoru Matice srpske i potencijalih zakupaca, jer je dvorac strateška tačka u turističkojponudi naše opštine – naglašava Dragan Tošić.

Kako je dvorac Bogdana Dunđerskog spomenik kulture, to bi u čitav proces trebalo da se umeša i Ministarstvo kulture, a sve u interesu da se objekat sačuva i dobije uslove da se samoodržava. PIK Bečej je domaćinski upravljao objektom i pripadajućim okruženjem, čije održavanje zahteva ogromna izdvajanja. MK Grupa je nastavila kao korisnik kompleksa dvorca „Fantast“, kojem pripadaju ergela, kapela, mali kaštel i park, a sada prekida sa ugostiteljskim poslom.

U kompaniji MK Group naglašavaju da su od 2016. godine, kada je PIK Bečej postao deo ovog poslovnog sistema, uložili preko 14 miliona evra u razvoj i modernizaciju PIK Bečej, ali da više nisu voljni da ulažu u ugostiteljski deo, jer u aktuelnom vremenu nema perspektivu.

Istina je da će i dalje moći da se dođe na izlet u okruženju dvorca Bogdana Dunđerskog, poseti ergela i kapela, ali neće imati gde da se sedne, popije piće ili obeduje, da se popne na kulu i sa nje vidi bogatstvo i prostarnstvo plodne panonske ravnice ili provede vikend u zdanju iz 1925. godine. Dok se ponovo ne otvore vrata dvorca, u najboljem slučaju to će biti samo izletište Bečejaca. Za destinaciju s takvom tradicijom i kulturnom baštinom to je, ipak, premalo.

Izvor: Dnevnik.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here