Završavaju se radovi na izgradnji palate pravde u Novom Sadu

Delegacija koju su predvodili zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i ministarka pravde Maja Popović obišla je radove na izgradnji zgrade pravosudnih organa. Pored njih, prisustvovali su i predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Darko Tadić, vršilac dužnosti predsednika Višeg suda u Novom Sadu Tijana Jakovljević, vršilac dužnosti predsednika Osnovnog suda u Novom Sadu Tamara Radović, viši glavni javni tužilac u Novom Sadu Branislav Lepotić i osnovni glavni javni tužilac u Novom Sadu Rade Kaćanski.

Ministarka Popović izrazila je zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom radova na objektu, koji je sredstvima od preko 13 miliona evra obezbeđenim od strane Evropske unije. Za troškove projektantskog nadzora, finansiranje neophodnih priključaka objekta na infrastrukturne instalacije i budućeg opremanja prostorija najsavremenijom opremom, uključujući nabavku kancelarijskog nameštaja i potrebnih računara, iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je oko 950 hiljada evra. Ministarka se zahvalila predstavnicima Grada Novog Sada na saradnji i pomoći u nastojanju da se novi objekat adekvatno uklopi u postojeći ambijent gradske celine, uz maksimalno očuvanje zelenih površina.

Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac zahvalio je Evropskoj uniji i Ministarstvu pravde i izrazio zadovoljstvo što se radovi na izgradnji nove palate pravde u Novom Sadu nalaze u završnoj fazi, čime će zaposleni u novosadskom pravosuđu uskoro imati mnogo bolje uslove za rad. On je objasnio da se radi o modernom, energetski efikasnom objektu i da se prilikom projektovanja vodilo računa ne samo o bezbednosti i dostupnosti, već i o očuvanju zelenih površina, te da će Novosađani u zaleđu zgrade dobiti novi park.

U novom objektu, čija bruto površina iznosi 10.500 m2, a koji čine dve podzemne etaže, suteren, prizemlje i šest spratova, u aprilu 2024. godine biće smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.