Završeni radovi na prelazu Horgoš

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su završeni radovi na graničnom prelazu Horgoš, 45 dana pre roka, u fazi 6 i 7, koji obuhvataju proširenje i dogradnju u smeru ulaska u Srbiju.

Radovi su počeli 28. januara, a obuhvatili su proširenje na zelenom pojasu na površini od 6.000 kvadratnih metara, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Tu je izgrađeno šest novih kontrolnih objekata i četiri kolovozne trake, dve za autobski saobraćaj i dve za putničke automobile”, rekao je Vesić.

Radovi u okviru sedme faze su počeli 31. januara, na površini od 18.000 kvadratnih metara, koji su obuhvatili rehabilitaciju postojećeg kolovoza i izgradnju novih kontrolnih objekata.

“Kompletna rekonstrukcija terminala i izrada novih šest asfalnih traka sa šest novih kontrolnih objekata, na šest novih ostrva. Projektom je bilo predviđeno da radovi u ove dve faze traju 110 dana, međutim izvedeni su za 65 dana, odnosno 45 dana pre roka”, istakao je ministar.

Horgoš je najfrekventiji granični prelaz, na kojem su se, posebno u vreme praznika, stvarale velike gužve, istakao je on i dodao da će obnova i dogradnja ovog prelaza omogućiti da ljudi brže prolaze i da ne čekaju na granici po nekoliko sati.

“Uz to, kako bismo dodatno rasteretili Horgoš, nedavno sam sa svojim mađarskim kolegom Janošem Lazarom razgovarao o prošierenu graničnih prelaza Bački Breg i Kelebija. Posebno nam je važan i Bački breg, zbog brze saobraćajnice koju ćemo graditi od granice sa Mađarskom do granice sa Rumunijom”, rekao je Vesić.

Rok za završetak svih radova na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš je septembar ove godine.

Rekonstrukcijom i proširenjem prelaza sa 16 na 24 saobraćajne trake, kapaciteti protoka će se povećati za 50 odsto, a pored radova na terminalu i samom ulazu i izlazu iz zemlje, projekat obuhvata i radove na prilaznom delu auto-puta za koje je nadležno JP “Putevi Srbije”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vojvodina uživo