Početak Gradske vesti Završeni radovi na rekonstrukciji železničke stanice u Novom Sadu

Završeni radovi na rekonstrukciji železničke stanice u Novom Sadu

16
0

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković prisustvovala je danas svečanom otvaranju rekonstruisane zgrade železničke stanice u Novom Sadu. Ovaj objekat, prilagođen osobama sa invaliditetom, prostire se na površini od oko 11.000 kvadratnih metara.

Gojkovićeva je izrazila zadovoljstvo što je stanica završena i što će građani Novog Sada, kao i svi putnici koji dolaze i odlaze iz grada, od sada moći da koriste ovaj savremeni objekat za kupovinu karata na najmoderniji, bezbedan i efikasan način.

Novosadska železnička stanica je izgrađena po evropskim standardima, a reakcije putnika iz Evrope potvrđuju njen kvalitet,“ izjavila je Gojkovićeva. „Ova investicija je izuzetno važna za nas i predstavlja jedan od simbola grada Novog Sada.“ Takođe, dodala je da će realizacijom projekta izgradnje brze pruge Beograd – Novi Sad – Subotica broj putnika dnevno porasti na više od 12 hiljada.

Gojkovićeva je podsetila da je železnička stanica u Novom Sadu izgrađena 1964. godine prema projektu arhitekte Imrea Farkaša. „Ovaj objekat je karakterističan za arhitekturu Novog Sada i jedna je od najlepših stanica u našoj zemlji. Završetkom radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Novi Sad – državna granica krajem godine, dobićemo i nove železničke stanice sa modernim sadržajima,“ dodala je Gojkovićeva.

Takođe, na deonici od Novog Sada do Subotice postoje dvanaest stanica, od kojih je pet proglašeno za kulturno dobro, dok će Vrbas, Rumenka i Lovćenac dobiti nove moderne stanice.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da je železnička stanica u Novom Sadu, rekonstruisana u dve faze, sada potpuno u funkciji. „Uz uslove Zavoda za zaštitu spomenika, sačuvan je originalni izgled stanice, po čemu je i poznata,“ rekao je Vesić i najavio da će probne vožnje između Beograda i Subotice početi sredinom oktobra, a redovan saobraćaj najkasnije početkom decembra.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izrazio je zahvalnost resornom ministarstvu i Pokrajinskoj vladi na podršci projektima koji se realizuju u Novom Sadu. „Ovo je veoma važan projekat za naš grad i samo jedan u nizu projekata koje država finansira u Novom Sadu,“ rekao je Đurić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here